Finland körde över USA med 6–2 i gruppfinalen och vinner därmed grupp B.

Efter det slog Kanada Tyskland och slutar trea i grupp B.

Det spetsar till förutsättningarna rejält inför Tre Kronors kvällsmöte mot Ryssland.

Förlust där så väntar Kanada redan i kvartsfinalen.

Finland har tappat poäng mot både Danmark och Tyskland i VM:s gruppspel.

Men mot de stora nationerna trivs de finska lejonen. Man besegrade Kanada med 5–1 och när allt skulle avgöras i en ren gruppfinal körde Finland över USA.

USA förde inledningen men så stack Finlands superfemma med Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen upp och skapade tryck. Aho försökte en gång från förlängd mållinje och sedan ytterligare en gång från bakom (!) mål – och då satt 1–0.

Pucken vallades in via målvakten i USA Keith Kinkaid.

Än märkligare var andra målet. En puck gick i rundeln men studsade plötsligt rakt ut och ställde alla – utom Aho som kunde peta in den i öppen bur till 2–0.

– Man har haft maximalt flyt så här långt, säger expert Andreas Johansson i TV3.

– En bra start, vi var redo direkt från start och har fått två viktiga mål, konstaterade Mikko Rantanen.

Rantanen själv utökade sedan ledningen till 3–0 i andra perioden och med dryg tolv minuter kvar satte Marko Anttila 4–0.

”Kapanen punkterade matchen”

USA chansade rejält och tog ut målvakten med nio minuter kvar och fick in ett tröstmål från Patrick Kane tämligen omgående men mer spännande än så blev det inte.

I stället satte Kasperi Kapanen 5–1 och punkterade all form av spänning innan Derek Ryan gjorde 5–2 och Sebastian Aho gjorde 6–2 för att fullborda ett hattrick.

Efter att Schweiz samtidigt besegrat Frankrike står det klart att Finland ställs mot just Schweiz och att USA möter Tjeckien.

Mardrömsmotstånd kan vänta

I matchen mellan Kanada och Tyskland 16.15 har inte nordamerikanerna några som helst problem med silvermedaljörerna från OS.

Kanada satte 1–0 i den första minuten och efter det var Tyskland aldrig nära att komma ikapp.

Kanada kunde till slut vinna matchen med 3–0, något som ger de svenska spelarna extra puls ikväll.

Skulle Sverige förlora mot Ryssland, och därmed sluta tvåa i gruppen, väntar Kanada redan i kvartsfinalen.

Om Sverige däremot vinner så kommer det bli kvartsfinal mot antingen Lettland eller Danmark, beroende på hur det går i mötet mellan de båda.