Henke skadad – då blev reserven hjälte

Publicerad 2016-03-05

CALGARY. Henrik Lundqvists skada var värre än man först trodde – och han tvingades stå över nattens match mot rivalen Washington.

Då klev reserven Antti Raanta fram och gjorde en riktig stormatch.

– Raanta har varit fantastisk för oss, säger Rangers-centern Derek Stepan efter 3–2-segern mot Washington.

Det var sex minuter in i den andra perioden i torsdagens möte med Pittsburgh som Lundqvist kolliderade med lagkamraten Ryan McDonagh. Svensken skadade nacken i situationen, men domarna lät spelet fortgå trots att Lundqvist tydligt visade att han hade ont. Då blev svensken så rasande att han välte målburen.

34-åringen spelade klart perioden, men kom inte tillbaka till spel igen när tredje perioden drog igång.

Kallade upp svenskmålvakt

Inför matchen mot Washington bekräftade Rangers-coachen Alain Vigneault att Lundqvist tvingats stanna hemma i New York på grund av skadan.

– ”Hank” är ”day-to-day” med nackproblem, nack-spasm. Vi tror inte att det är något allvarligt, men just nu är han ”day-to-day”. Han ska undersöka nacken i morgon (läs i dag), säger Vigneault till Rangers hemsida.

Henkes skada öppnade dock för en annan svensk. Målvaktsdoldisen Magnus Hellberg blixtinkallades från farmarlaget Hartford Wolf Pack inför nattens match mot Washington Capitals.

24-åringen som gjort en NHL-match för Rangers tidigare – mot just Capitals i december – fick dock finna sig i att vara reserv bakom finske keepern Antti Raanta.

”Fick kriga i 19 minuter”

Och Lundqvists back-up gjorde en riktig kanonmatch. Han nollade Capitals i första perioden samtidigt som Jesper Fast gav Rangers ledningen efter fem minuter.

Raanta fick dock släppa två puckar bakom sig i andra perioden och inför tredje var ställningen 2–2. Då fick Rangers en drömstart när Derek Stepan satte 3–2 – via en Washington-skridsko – efter bara 17 sekunder.

– Vi fick målet tidigt i tredje och sen hade vi 19 minuter på oss att kriga, och alla gjorde det. De hade några riktigt bra chanser, men våra killar blockade många skott, säger Antti Raanta till Rangers hemsida.

Femte 3–2-matchen i rad

Och när Capitals tryckte på som mest för en kvittering spikade Antti Raanta igen helt.

Med tio minuter kvar svarade han för matchens svettigaste insats när han räddade en dansande puck på mållinjen med först klubban och sedan handsken.

Totalt svarade finske keepern för 32 räddningar.

– Alla offrade sig verkligen och det är skönt att stå i mål med de killarna framför mig när de spelar så där, säger han efter 3–2-segern.

”Henkes” ersättare hyllades också av matchhjälten Derek Stepan.

– Han var riktigt bra i dag och han har varit fantastisk för oss, säger Stepan.

För Washington var det här femte matchen i rad som slutade med ett 3–2-resultat – tre av dem har slutat med Capitals-seger.