Supertalangen till New York Rangers

”Går att påstå att han har allt”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Mika Zibanejad och gänget får en supertalang som lagkamrat.

New York Rangers valde Alexis Lafrenière som etta i NHL-draften.

– Att ta på sig New York Rangers tröja är overkligt, säger förstavalet i draften.

När New York Rangers – som inte har haft ett förstaval i en draft sedan 1965 – vann draftlotteriet i somras visste de vad det innebar.

Klubben skulle få chansen att välja kanadensaren Alexis Lafrenière. En av de största talangerna som har kommit fram de senaste åren.

– Det går att påstå att ynglingen, den förste fransk-kanadensaren att gå som nummer ett sedan Vincent Lecavalier 1998, har allt: Ett magnifikt spelsinne, ett ruskigt skott, underbara handleder, sällsynt kreativitet och kanske inte överjordisk men ändå fin kvickhet. Och poäng gör han, onekligen. Han snittade över två poäng per match i juniorligan QMJHL i fjol, säger Sportbladets NHL-expert Per Bjurman.

Foto: Viaplay
Foto: Ryan Remiorz / TT NYHETSBYRÅN
Efter JVM-guldet i januari.

Påskyndar processen

När NHL höll sin virtuella draft natten till onsdag svensk tid la New York Rangers som väntat vantarna på Lafrenière med förstavalet.

– Det är en stor ära. Rangers är en stor organisation med en fantastisk historia och många bra spelare. Jag ser väldigt mycket fram emot det, säger Lafrenière till NHL Network.

– Vi visste tidigt att han skulle draftas först och det tänkte nog andra lag också. Vi hade honom som nummer ett länge och det ändrades aldrig, säger Rangers general manager Jeff Gorton.

Redan nu är det ett talangfullt lag med unga talanger som Kaapo Kakko, Adam Fox och Igor Sjestjorkin samt stjärnor som Mika Zibanejad och Artemij Panarin. Och med Lafrenière i laget påskyndar Rangers den ”rebuild” som laget har varit inne i de senaste säsongerna.

Förra säsongen gjorde han 112 poäng (35+77) på 52 matcher i juniorligan QMJHL. Han vann även JVM-guld med Kanada där han utsågs till turnerings bästa spelare.

▪▪▪

Los Angeles Kings var näst på tur och valde även de en kanadensare. Storväxte centern Quinton Byfield är klubbens senaste tillskott.

På förhand tippades det att om Byfield draftas som nummer två så draftas Tim Stützle som trea av Ottawa Senators.

Precis så blev det.

Tysken, som imponerade stort i tyska högstaligalaget Adler Mannheim förra säsongen, blev Ottawas förstaval i draften.

Svenske Lucas Raymond draftades som nummer fyra av Detroit och Alexander Holtz av New Jersey som nummer sju.

Första målvakten att draftas blev ryske supertalangen Jaroslav Askarov som valdes av Nashville Predators som elva.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!