Blev målskytt – 24 år efter sin pappas sista NHL-mål

Publicerad 2022-12-01

NEW YORK. Nästan på dagen 24 år efter att pappa Kjell gjorde sitt sista NHL-mål satte Mattias Samuelsson sitt första.

Det bidrog till att Buffalo kunde vinna i Detroit – trots att rödvingarna med hjälp av två Oskar Sundqvist-mål hämtade in 1-4-underläge i tredje perioden.

– Det kommer jag aldrig glömma, säger Mattias efter 5-4-segern.

Det var sjätte november 1998 som ”Big Kjell” Samuelsson, då i Tampa Bay Lightning, prickade in det sista av sammanlagt 48 mål under en sexton år lång NHL-karriär.

Och i natt, 24 år senare, tog 22-årige sonen Mattias, i sin 65:e match för Sabres, alltså upp jakten på den noteringen.

PLUS: Axelssons betyg: Så bra är hockeyexperterna

8.25 in i första perioden i bortamatchen mot Detroit fick han pucken av Rasmus Dahlin i höjd med egen blålinje och stävade iväg längs högerkanten – och efter att ha tagit sig en meter in i anfallszonen skyfflade han iväg ett skott som lite oväntat gick rakt genom Alex Nedeljkovic i Detroit-kassen.

– Jag var överraskad över att den gick in, men framförallt glad, säger Mattias när han möter media efteråt.

– Det är ett ögonblick jag aldrig kommer glömma. Det var suveränt att komma tillbaka till båset och se hur glada grabbarna var för mig.

Mattias Samuelsson firar målet.

Med den baljan skaffade sig Sabres 2-1-ledning och i mittperioden gick de upp till hela 4-1.

Men sedan kom Red Wings. Först reducerade David Perron. Därefter såg Oskar Sundqvist till att utjämna med två mål inom loppet av mindre än två minuter – och därmed var i alla fall en poäng säkrad.

Hemmalaget fick också ett drömläge att avgöra när både Dahlin och Samuelsson satt utvisade, samtidigt, i slutminuterna, men ynglingarna blev lite för övriga och försatte chansen.

Istället vann Buffalo, till sist, efter straffavgörande.

– Jag är ändå stolt över grabbarna. Man kommer inte tillbaka från tremålsunderläge i den här ligan. Det är en stor poäng vi får med oss, säger coachen Derek Lalonde.

Detroits svenske rookie Jonathan Berggren stänkte in matchens första mål i början av inledningsperioden.

New York Rangers lyckades bryta sin tre matcher långa förlustsvit i natt, borta mot Ottawa Senators.

Mika Zibanejad assisterade till ett mål och målvaktsveteranen Jaroslav Halak såg med 34 räddningar till att, äntligen, bärga första segern med sin nya klubb – den sjunde i NHL-karriären.

Köp dina hockeytröjor i Sportbladet Shop här!