TAMMERFORS. Vi är några som har funderat på var den här upplagan av Tre Kronor egentligen står.

Tja, en målexplosion mot Tjeckien var ett rätt tillfredsställande svar.

Det här var en på många sätt bra kväll för Johan Garpenlöv.

Efter den lite intetsägande premiären mot Österrike var Tjeckien mer av ett riktigt test.

Tre Kronor kom ur det med högt betyg.

Ett powerplay som plötsligt kändes dödligt effektivt och tre svenska mål inom sex minuter var kanske inget jag förväntade mig.

Fem mål från svenska forwards, dessutom. Varav fyra VM-debutanter fick göra sina första VM-mål.

Lägg till ett boxplay som var snudd på prickfritt.

Nej, det var mycket som såg bra ut, även om jag sätter både ett och två frågetecken bakom Tjeckiens agerande i den här matchen.

Men det är Kari Jalonens problem, definitivt inte Johan Garpenlövs.

Efter bibliotekskänslan som var mot Österrike var det stundtals lite mer tryck i snygga Nokia Arena. Det såg framför allt de tjeckiska fansen till.

Men allt eftersom deras lag föll sönder tystnade de allt mer.

Vilket gav utrymme för en diskjockey från helvetet, som det lite för ofta är på hockey-VM, att ta över.

En blekare kopia

Tre Kronor hade inledningsvis lite problem med ett Tjeckien som spelade mer eller mindre helt utan forecheck. Ställde upp i mittzonen så fort de inte hade pucken. Stundtals såg Kari Jalonens lag ut som namnen Jukkas Finland.

En betydligt blekare kopia, utan någon riktig plan, skulle det visa sig.

Men inledningsvis spelade de framgångsrikt på svenska misstag. Tjeckien tog också ledningen sedan Joakim Nordström och Adam Larsson spelat fast sig i svensk zon.

Men så fort Tre Kronor kommit underfund med Tjeckiens val av taktik vände man det till en fördel. Svenskarna fick väldigt mycket tid både i powerplay och i spel fem mot fem.

Efter ett riktigt bra powerplay, där Lucas Wallmark brände två jättelägen, i slutet av perioden kunde Rasmus Asplund stöta in kvitteringen.

Strax efter var Max Friberg en klockren ribbträff från att ge Sverige ledningen.

Tre svenska mål inom sex minuter

Det svenska ledningsmålet kom i stället i inledningen av den andra perioden, även det i powerplay, nu i spel fem mot tre

Emil Bemström sköt först av sin klubba, åkte och hämtade en ny och dundrade in 2-1 i ena krysset.

Och det var bara början.

Mathias Bromé ökade på efter en tavla av olycklige tjeckiska målvakten Karel Vejmelka och Rasmus Asplund lekte in 4-1 i ett friläge sedan Tjeckien gått bort sig helt.

VM-debutanten Asplunds två första landslagsmål i karriären och det såg ut som han inte gjort annat än åkt runt och prickat in VM-mål.

Från 1–1 till 4–1 på sex minuter.

Så nära en svensk målexplosion det går att komma.

Tjeckien blev passivt och Sverige fick styra matchbilden. Lite som svenskarna ville, kändes det ett tag.

Anton Bengtsson sköt det sista svenska målet då han kontrade in 5–2, det blev 5–3 till slut.

Det senaste dygnet har annars präglats av nej tack

Nej tack, på grund av utgående kontrakt

Nej tack, på grund av skada eller bara nej tack.

Totalt sex nej tack har kommit från Nordamerika inom 24 timmar och jag skulle bli ytterst förvånad om William Nylander inte blir det sjunde.

Garpenlöv får nyttig arbetsro

När Johan Garpenlöv så valde att agera och anmäla två spelare satt 46 SHL-mål i Linus Karlsson och Elmer Söderblom ändå kvar på läktaren.

In i stället med grovjobbarna Oskar Lang och Nils Åman.

En tydlig signal om att Garpenlöv inte alls gett upp hoppet om att få in någon eller några NHL-spelare med offensiv uppsida.

Bland annat kan ju svensklaget Calgary med Elias Lindholm, Mikael Backlund och Calle Järnkrok bli utslaget i natt. Den sistnämnde har dock utgående kontrakt.

En av få svenska NHL-stjärnor på plats, Oliver Ekman Larsson, blev skadeskjuten i den första perioden, men kom tillbaka och spelade som att han hade fått en ny fot. Vilken match Tingsryds finest gjorde.

I en VM-turnering gäller det att ha kort minne, oavsett om det blir vinst eller förlust.

Men segern mot Tjeckien, och sex poäng på två matcher, betyder att Tre Kronor gett sig själv ett ypperligt läge inför fortsättningen. Lite skillnad mot för de noll poäng Tre Kronor stod på efter två matcher för ett år sedan.