”Att se honom på isen var jäkligt mäktigt”

Brodern om Lindbloms comeback efter cancern

Av: Anton Johansson

Publicerad:
De tre bröderna Marcus, Linus och Oskar Lindblom
Foto: Privat
De tre bröderna Marcus, Linus och Oskar Lindblom

Marcus Lindblom, 25, var trött på jobbet i dag.

Det blir lätt så när man sitter uppe och ser sin lillebror göra NHL-comeback – nio månader efter att han diagnostiserats med cancer.

– Det blev inte så många timmar sömn i natt, men det var det värt, säger Marcus, bror till Oskar Lindblom.

Oskar Lindblom, 24, hade dagen innan torsdagens match mot New York Islanders hintat till familjen om att en comeback var nära.

När beskedet sedan kom att han var tillbaka – två månader efter att ha blivit frisk från skelettcancern – gjorde sig Marcus Lindblom redo hemma i Gävle.

Trots att väckarklockan stod på 06.30 satt han i soffan och kollade sin yngre bror skrinna ut till Philadelphia Flyers slutspelsmatch mot New York Islanders.

– Det var en speciell känsla. Det har varit jävligt tufft för honom eller ja, för hela familjen. Att se honom på isen var jävligt mäktigt, nästan overkligt. Det har gått så jäkla fort från det att han blev klar med behandlingen till att spela match, säger Marcus Lindblom.

Foto: Frank Gunn / TT

Har du pratat med honom efteråt?

– Jag surrade med honom lite i morse. Det är lite tidsskillnad, det är tur det, säger han.

Hur var det med honom då?

– Jag sa till honom att han inte skulle spela med någon press. Man kan inte förvänta sig så mycket när man har varit borta så länge. Han var väl helt okej nöjd ändå. Lite tjurig, vi är lite lika där. Han fick väl inte så mycket skott på mål som jag fattade det som. Han ville väl hänga en kasse kan jag tänka mig.

”Bara man hör ordet cancer...”

På ett sätt är allt som vanligt nu. Oskar är tillbaka på isen – lite småtjurig över för få skott på mål – och frisk från cancern.

Men det har varit jobbiga månader för familjen.

– Nu är det väl en jävla lättnad att han är fri men då var det jäkligt tufft faktiskt, under hela behandlingen, säger Marcus Lindblom.

Kommer du ihåg hur du reagerade när du fick beskedet att han var sjuk?

– Det var innan jobbet. Jag bodde i Nyköping då och fick ett samtal från morsan. Jag visste om att han hade en knöl på revbenet och då ringde morsan och sa att det var cancer. Jag tror att jag åkte hem den dagen eller dagen innan till Gävle och familjen. Sen visste vi inte hur det skulle bli med jul men då fick han komma hem hit och fira och sen åkte han över strax innan nyår och började behandlingen, säger han och fortsätter:

– Det var jäkligt jobbigt faktiskt, måste jag säga. Bara man hör ordet cancer… det är en jävla sjukdom. Fan, men det är skönt att det är över eller vad man ska säga. Jäkla tur att de hittade det tidigt. Mycket tack vare Oskars flickvän (Alma). Han visste ju om knölen men hon pushade honom att kolla upp det.

”Jäkla stark och positiv”

En stöttepelare för familjen under behandlingsperioden har varit Oskar själv.

– Varför jag och hela familjen har varit positiva är för att han har varit så jäkla stark och positiv själv. Han har varit bestämd på att komma tillbaka till det vanliga livet. Det har hjälpt oss i övriga familjen jävligt mycket. Han är stark och har han varit samma person, förutom att han har mått dåligt över behandlingen, säger Marcus.

Nu får Oskar Lindblom spela minst en match till. En sjunde och avgörande mot New York Islanders spelas natten till söndag, svensk tid.

Hur tror du att det går?

– Svårt att säga, det är en jäkligt jämn serie. Jag hoppas att Flyers kniper det till slut.

Och Oskar avgör?

– Det vore jäkligt mäktigt. Det vore helt sjukt. Jag tror att de biter ihop och vinner det här. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!