VM-hjälten ratades i Örebro: ”Gjorde extra ont”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Marko Anttila gjorde tre säsonger i bottenlaget Örebro i SHL.

Tre år senare blev den 34-årige jätten osannolik VM-guldhjälte för Finland.

– Jag är inte förvånad och jag är jävligt glad, säger dåvarande general managern Pontus Gustafsson.

203 centimeter långe och 104 kilo tunge högerfattade forwarden Marko Anttila var lagkapten i Finlands VM-guldlag i Bratislava i Slovakien.

Marko Anttila gjorde två av målen i VM-finalsegern med 3–1 mot Kanada.

Han gjorde matchens enda mål i VM-semifinalsegern med 1–0 mot Ryssland.

Han gjorde viktiga kvitteringen till 4–4 i slutet av VM-kvartsfinalsegern med 5–4 efter sudden death mot Sverige.

Det har hunnit gå tre säsonger sedan han som 31–åring hade en defensiv roll i Örebros fjärdekedja i botten av SHL.

”Stod och vägde”

Det var Pontus Gustafsson som var general manager i Örebro och hämtade dit finländaren.

– Det gick trögt för honom i KHL och VHL i Ryssland och det kändes som en chansning att värva honom. Vi såg ändå potentialen i honom, det var en udda spelare som kunde bryta mönster – han kom tillbaka och överlevererade hos oss till en början, säger Pontus Gustafsson.

Det var också Pontus Gustafsson som var ansvarig för beslutet att inte ge Marko Anttila nytt kontrakt efter tre säsonger.

– Det stod och vägde, det var ett jobbigt beslut för jag ville så gärna ha kvar honom. Från början var det han som tidigt meddelade oss att han ville vidare men sedan ändrades det där – jag hade räknat bort honom och byggt laget annorlunda, ekonomiskt gick det inte att få ihop för han var lite för dyr för den rollen han hade fått, säger Pontus Gustafsson.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

”Jublade högt”

Marko Anttila gick från att vara en producerande spelare i de ledande kedjorna till att ha en mer defensiv roll med mindre speltid.

– Han har alltid haft den högsta potentialen men är ojämn med svackor. När han blixtrar till är han riktigt bra med sin storlek och aviga spelstil, säger Pontus Gustafsson.

Är du förvånad att nu se honom som kapten och VM-guldhjälte i Finland?

– Inte alls, jag har varit så glad för hans skull den senaste veckan och jag jublade högt framför tv:n på söndagskvällen. Det är en superkille som är fantastisk att ha i omklädningsrummet.

– Han är en riktig kämpe som alltid är laglojal och alltid ställer upp för laget. Han köpte rollen utan problem när han fick spela i fjärdelinan, en mycket fin kille som det gjorde extra ont att behöva släppa.

Mycket på gång

Pontus Gustafsson lämnade rollen som general manager i Örebro HK efter säsongen 2016/2017, då hade klubben ekonomiska problem där han beskylldes för att vara ansvarig.

Han var med på resan med uppbyggnaden av klubben och avancemanget till SHL säsongen 2012/2013.

– Det blev en tråkig avslutning på min tid i klubben, men jag har gått vidare. Jag är fortfarande delägare i klubben till liten del – jag hänger med hela tiden och jag går på matcherna så ofta jag kan, säger Pontus Gustafsson.

Han har alltid haft stor passion för sport och har tidigare också jobbat som marknadsansvarig i stans allsvenska fotbollsklubb Örebro SK.

– Det är likadant där, jag går på ÖSK:s matcher så ofta jag kan och ska se hemmamatchen mot Sirius i kväll. Annars handlar det mycket om trav för mig också, säger Pontus Gustafsson.

Han äger ett stort padelcenter i Örebro, och han har varit på Solvalla hela Elitloppshelgen och äger framgångsrika V75-profilerna Exclamation Mark och Danne Edel hos Solvalla-tränaren Reijo Liljendahl, en ostartad tvååring efter superstjärnan Readly Express och även fölmärrar för egen uppfödning.

Till vardags jobbar han operativt på ett amerikanskt bolag med alkolås och alkoholmätare, tidigare har han också bland annat varit vd på Aftonbladet.

En kultspelare

Marko Anttila har efter Örebro spelat tre säsonger med Helsingfors-klubben Jokerit i KHL, han har kontrakt även över nästa säsong.

Han har nu blivit en kultspelare i hela världen och har i hemlandet kallats ”Mörkö-Marko” efter stora, kalla, spöklika och skrämmande Mårran i Tove Janssons sagor om Mumintrollen.

”Alla ser upp till Anttila, inklusive Ivan Drago”, skrev internationella ishockeyförbundet IIHF efter semin mot Ryssland och syftade på Dolph Lundgrens karaktär i filmen Rocky 4 där han spelar en rysk boxare.

Mycket Örebro

I Finlands VM-guldlag spelade också de tidigare örebroarna Jere Sallinen och Sakari Manninen.

28-årige powerforwarden Jere Sallinen har varit i Örebro under totalt tre säsonger och har varit kapten de två senaste, karriären fortsätter nu i klassiska storklubben IFK Helsingfors i den finska ligan.

27-årige aviga lilla forwarden Sakari Manninen gjorde en succésäsong i Örebro 2017/2018, i VM gjorde han elva poäng på tio matcher (bland annat tre assist och avgörande sudden death-målet i kvarten mot Tre Kronor) – efter en säsong med Jokerit i KHL fortsätter nu karriären i förlorande KHL-finalisten Salavat Yulaev Ufa i östra Ryssland.

Tidigare Örebro-coachen Johan Tornberg är en av de som har hyllat Finland och Marko Anttila på sociala medier – Tornberg och Anttila var två säsonger tillsammans i Närke-klubben: ”Grattis Finland! Marco Antilla du är min hjälte”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!