”Jag älskar att spela hockey igen”

Av: Per Bjurman

Publicerad:

NEW YORK. Inte ens den nye, välmående Robin Lehner klarar av att spela Vezina Trophy-värdig hockey varje match.

Men det gör honom inget – inte så länge hans New York Islanders , som i lördagens tajta matiné mot Colorado, vinner.

– Nej, det är tvärtom skönt att ha en lite sämre dag och släppa in ett pissmål och veta att man ändå kan vinna, säger han till Sportbladet efter 4-3-triumfen.

Han är en av vinterns stora överraskningar i NHL, Robin Lehner.

Med ganska precis två tredjedelar av grundserien avhandlad leder han målvaktsstatistiken både vad gäller räddningsprocent (åtminstone för de som spelat fler än 20 matcher) och insläppta mål per match i snitt.

Det betyder att en 27-åring som under åtta säsonger aldrig riktigt etablerat sig som självklar förstemålis plötsligt har läge på Vezina Trophy – målvakternas heliga graal.

– Well, säger han medan han sitter och svalkar sig med en läsk efter lördagens batalj mot Colorado i Barclays Center, det är fortfarande långt kvar av säsongen. Vi får vänta och se vad som händer.

– Men man kan väl säga att jag för första gången kommit upp i min fulla kapacitet den här säsongen.

Hittat rätt i livet

Till denna dramatiska förändring finns flera förklaringar, men en är förstås att människa Robin Lehner äntligen mår bra.

I en skakande text i The Athletic i höstas berättade han ju att han under stora delar av karriären brottats med missbruk och mental ohälsa men under fjolårssäsongen slutligen sökte professionell hjälp och nu mår bra - för första gången på många år.

Det har fått fantastiska effekter på livet – och på jobbet.

– Ja, jo…fast det där är svårt att veta. Jag är ju van vid att prestera på isen fast det är fullständigt kaos i livet utanför och jag skiter i vad någon säger, jag tycker verkligen inte att jag spelade dåligt i Buffalo heller, fortsätter den bastante göteborgaren.

– Men samtidigt är det klart att allt känns mycket bättre nu. Roligare. Jag älskar att spela hockey igen och jag trivs otroligt bra i det här laget. Så jo, förmodligen har det påverkat.

Blivit ett topplag

Islanders är även som lag en av säsongens sannskyldiga knallar. Omvärlden förväntade sig katastrof och misär när mångårige kaptenen John Tavares i somras skrev på för Toronto, men istället har Long Island-laget under nye coachen Barry Trotz handfasta ledning utvecklats till ett av ligans verkliga toppnamn och leder Metropolitan-divisionen före sådana som Washington och Pittsburgh.

Foto: TT

– Det är fler som kommit upp i sin fulla kapacitet i här laget, konstaterar Lehner, som efter fem år i Ottawa och tre i Buffalo alltså kom till ”Isles” inför den här säsongen.

– Samtidigt accepterar alla den struktur vi satt i år . Alla får kanske inte samma istid som tidigare och alla får kanske inte gå till attack lika ofta , men ingen gnäller. Vi gör det vi ska hela tiden.

Hyllar laget

Därför vinner de också matcher som den mot Colorado – fast de ett tag låg under med 2-0 och fast den blågule målisen för en gångs skulle inte var helt omöjligt. 

– Det här var första matchen på länge jag inte kände mig hundra procent och jag kan inte heller minnas senast jag släppte in tre mål, säger han.

– Men det känns faktiskt skönt att kunna ha en sådan match någon gång, och till och med släppa in ett pissmål, och ändå se att vi vinner. Ibland är det jag som hjälper de andra killarna, idag var det de som hjälpte mig. Jag gillar det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!