Stormar mot gruppseger efter vinst mot Schweiz

Uppdaterad 2018-05-14 | Publicerad 2018-05-13

Sjätte vinsten av sex möjliga.

Sverige stormar mot gruppseger efter 5–3 mot Schweiz – detta med stor hjälp av Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson som VM-debuterade

– Världsklasspelare, konstaterar Rikard Grönborg.

Samma dag som de landade i Köpenhamn blev både Patric Hörnqvist och Viktor Arvidsson spelklara till kvällens möte med Schweiz.

Och som den sistnämnde presenterade sig.

Fyra minuter efter John Klingbergs ledningsmål i powerplay skrev Hörnqvist in sig i målprotokollet.

31-åringen dunkade skoningslöst in 2–0 från nära håll efter en fin framspelning av Mikael Backlund bakom kassen.

– Det var bra gjort av Eliasson som kunde suga ut sin gubbe och spela vidare till Mikael som passar den vidare till mig. Bra gjort av dem, säger Hörnqvist som trots dagens lång flygning känner sig i fin form.

– Det kändes bra, vi gör en bra match och får en bra start på turneringen för min del.

”Ger dem knappt en målchans”

Förbundskaptenen Rikard Grönborg var extremt nöjd med både Arvidsson och Hörnqvist.

– De ger oss fler kombinationsmöjligheter och fler vapen i en tajt match. Det är världsklasspelare vi har fått in, säger han.

Tre Kronor hade stundtals lekstuga i den första halvan av matchen. Den andra perioden var bara en dryg minut gammal när Mikael Backlund sedan ökade på till 3–0 via en schweizisk klubba.

– Första 38, 5 minuterna var riktigt bra, då gav vi dem knappt en målchans. Väldigt kul med det sättet vi kom in i matchen med hög intensitet, säger Grönborg.

Där talade allt för en svensk promenadseger – men då vaknade schweizarna.

Blev spännande

Strax innan andra periodens slut reducerade Ramon Untersander, efter en misstänkt offside, och blev därmed först i mästerskapet att få hål på Anders Nilsson.

Målvakten hade dittills hållit tätt i knappt åtta perioder.

Och darrigare skulle det bli i tredje.

Även Schweiz var förstärkta efter Nashvilles uttåg i Stanley Cup med stjärnorna Roman Josi och Kevin Fiala.

Den sistnämnde skrev in sig i poängprotokollet tidigt i tredje perioden när han passade fram till en ny reducering. Raphael Diaz tackade och tog emot och satte snyggt 2–3.

Det hela såg ut att gå mot en rysaravslutning, men Adam Larsson ville annat.

Med sitt första mål i turneringen pangade han in 4–2 med ett hårt slagskott från blå med sju minuter kvar.

Tysk skräll mot Finland

Schweizarna satsade allt framåt för att komma tillbaka och tog ut målvakten Leonardo Genoni. Detta utnyttjade dock Magnus Pääjärvi genom att slå in 5–2 i tom kasse.

Sverige vann till sist med 5–3 och leder gruppen med fyra poäng före Ryssland som har en match mindre spelad.

Samtidigt föll Finland överraskande mot Tyskland i den andra gruppen och kan vid förlust mot USA i sista omgången sluta fyra.

Blir så fallet blir det troligen ett möte med de finska lejonen för Tre Kronor i kvarten.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.