Flytten som skakat ett helt hockeyland

Publicerad 2014-10-18

Jokerit övergav Finland för KHL – lämnade ärkerivalen ensam: ”Jag var förkrossad”

HELSINGFORS. En liga har tappat en av sina största klubbar – det stora rivalmötet mellan två huvudstadslag finns inte längre.

Jokerits flytt till KHL har skakat om finsk ishockey.

Sportbladet åkte till Helsingfors och mötte en delad stad och en delad hockeynation.

Mannerheimvägen sträcker sig norrut från stadskärnan och under promenaden träffas vi av höstens första riktigt kalla vindar. Husen är gråa, men stadsdelens färger är rött, blått och vitt.

Vi är i IFK-land.

Till höger skymtar Helsingin jäähalli, där IFK Helsingfors några timmar senare ska möta HPK i SM-Liiga. Vi slinker in på Sportsbar Töölö, där IFK-supportrar träffas inför och efter matcher.

– Först blev jag glad, tänkte att nu blir vi av med Jokeritfansen. Nu behöver vi inte se dem mer i vår arena. Men, nu…, jag och många andra saknar verkligen matcherna mot dem, säger Marja Helojärvi.

Hon är 53 år. Sedan hon var var tio år har hon följt sitt älskade IFK Helsingfors.

Säsongens höjdpunkt har alltid varit densamma – mötena med ärkerivalen Jokerit.

– Det var så speciella matcher och det värsta var om vi förlorade. Jag saknar inte fansen, säger hon och ler, men jag saknar ändå någonting. Den här säsongen känns det tomt. Att vara före Jokerit i ligan har alltid varit det viktigaste, nu finns det ingen annan klubb man följer på det sättet. Ingen som ens är nära att vara en rival. Förr var nästan viktigare att Jokerit förlorade än att vi vann våra matcher, säger Marja Helojärvi.

De två huvudstadsklubbar har olika bakgrund och historia.

IFK Helsingfors kan beskrivas som den akademiska klubben med 117-åriga anor och tvåspråkighet. Jokerit är ur ett historiskt perspektiv en nybyggarklubb från stadens östra delar.

Fulla derbymöten

Jokerit bildades först 1967 ur det som då hette Töölön Vesa. I början av 1990-talet tog byggherren Harry ”Hjallis” Harkimo över klubben. Det betydde början för klubbens verkliga storhetsperiod. Under en tioårsperiod blev Jokerit mästare fem gånger. Samtidigt byggde också Harkimo jättekomplexet Hartwall Arena.

I snart 50 år har de varit bittra rivaler. I de allra flesta fall en sund rivalitet som har pressat ut det bästa ur båda klubbarna och lockat fulla hus till derbymötena.

Nu är det slut.

Den 28 juni förra året briserade bomben: Jokerit lämnar från och med hösten 2014 den finska ligan för KHL. På en presskonferens berättade Hjallis Harkimo att han sålt Hartwall Arena till Gennadij Timtjenko och Boris Rotenberg. De två ryska miljardärerna hade också köpt 49 procent av Jokerit, men Harkimo är fortfarande majoritetsägare och vd för klubben.

Jokerit, av många ansedd som Finlands största klubb, var nu plötsligt inte längre en del av den finska hockeyfamiljen.

– Jokerit berörde alla, antingen gillade man eller avskydde dem. Nu är det bara Jokeritfans som bryr sig om hur det går i KHL, säger Marja Helojärvi.

Marcus Lindqvist är journalist på Hufvudstadsbladet och har under många år följt finsk ishockey.

– Känslan är att intresset för SM-Liiga har minskat, alla klubbar ligger under sitt publiksnitt. Samtidigt har Jokerit haft mer eller mindre fullsatt. Sedan är det svårt att säga om det blir långvarigt. För Jokerits del finns faran att det är nyhetens behag, säger Lindqvist.

Publiksnittet i SM-liiga har sjunkit från 5 000 åskådare förra säsongen till 4 200 i de inledande matcherna. Jokerit har snittat runt 11 500 personer, att jämföra med de runt 8 000 klubben lockade sista säsongen i SM-Liiga.

Svenska klubbar, som AIK och Malmö, har de senaste åren undersökt möjligheterna att spela i KHL, men Svenska Ishockeyförbundet har satt ner foten så hårt att marken skakat.

I Finland blev det aldrig någon diskussion:

– Främsta orsaken var att Jokerit aldrig frågade om lov. Det gick lite i fel ordning, om man säger så. Harkimo meddelade bara att han säljer halva Jokerit och spelar i KHL. Sedan kom han på att måste fråga förbundet om tillstånd och även kolla med de andra klubbarna,

säger Marcus Lindqvist.

Övertalades att köpa

I ett pressmeddelande kommenterade finska förbundsordföranden Kalervo Kummola den stora nyheten så här:

– Att Jokerit flyttar från SM-Liiga till KHL är en del av ishockeyns internationella utveckling.

Att det som varit så svårt i Sverige plötsligt gick så lätt menar många i Finland till stor del kan förklaras genom relationen mellan finsk ishockeys två tungviktare.

Om Harkimo kan jämföras med Malmös tidigare ordförande Percy Nilsson beskrivs Kummola i Finland som Svenska Ishockeyförbundets tidigare ordförande, den dynamiska Rickard Fagerlund.

Deras vänskap inleddes redan i början av 1990-talet och det var just Kummola, då styrelseledamot i Jokerit, som övertalade Harkimo att köpa in sig i klubben.

Jokerits övergång till KHL var – och är fortfarande – känslig i Finland. Nu har det gått från ilska och besvikelse till tystnad.

När jag mejlar IFK Helsingfors för en intervju med sportchef eller vd blir svaret att klubben inte vill kommentera andra klubbars och andra ligors affärer.

– SM-Liiga ser givetvis KHL som en konkurrent och är bekymrad över att Jokerit stjäl publik och uppmärksamhet. Men utåt sätt är jargongen bland klubbarna att det är bra att Jokerit gick till KHL, för de ville inte ha dem kvar. De låtsas helt enkelt inte om att Jokerit finns, säger Marcus Lindqvist.

En finsk klubbledare som vill vara anonym säger:

–  Finska ligan hade mått bättre med Jokerit och alla klubbar var besvikna över hur det sköttes. Samtidigt har Jokerit lyckats bra, det måste jag ärligt säga. De har lyckats bra med marknadsföring och sånt. Det skrivs mycket om KHL i Finland. Inte minst har de ett bra lag och spelar för varandra, därför har de också vunnit många matcher.

”Var förkrossad”

Vi lämnar Sportsbar Töölö och tar oss med taxi några kilometer österut till Hartwall Arena. Samma kväll och samma tid som IFK Helsingfors tar emot HPK i SM-Liiga spelas det KHL-hockey bara några kilometer därifrån. Jokerit möter Dinamo Riga inför drygt 10 000 åskådare.

Alla utanför Harkimo närmaste krets kände sig överkörda när beskedet om KHL-spel kom, allt från övriga klubbar till Jokerits egna fans:

– Jag var förkrossad, berättar Tero Kivelä, 40 år och Jokerit­supporter sedan 20 år tillbaka.

– Jag gillade verkligen rivaliteten med IFK, den har funnits så länge. Jag var inte alls entusiastisk till en början. Funderade länge på om jag över huvud taget skulle gå och se matcher i KHL. Men så känner jag inte alls nu längre, säger Kivelä.

Vad gjorde att du ändrade dig?

– Tiden. Sommaren gick, hösten kom och jag kände att jag fortfarande verkligen ville se Jokerit. Jag gick hit för att se vad KHL var och det var mycket bättre än jag hade vågat hoppas på. Jag är överraskad över hur bra hockeyn är, även showen och arrangemanget runt matcherna är bättre. Mina vänner och de flesta av alla fans är också här. Det här laget känns mer Jokerit än vad som har varit fallet de senaste åren.

Många är besvikna på Jokerit, kan du förstå dem?

– Ja, väldig väl. Jag är inte heller så förtjust över det här med Ryssland, men sport och politik ska inte blandas ihop.

Saknar du fortfarande mötena IFK Helsingfors?

– Absolut. Jag skulle verkligen bli glad om IFK också gick med i KHL, säger Tero Kivelä.

Men för Marja Helojärvi är inte KHL något alternativ:

– Absolut inte. Inte KHL, hellre CHL, jag hoppas att det blir något mer av det. Det räcker med att Jokerit är i KHL.

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln