Publicerad 2016-03-31

Alla kanadensiska lag utslagna

När Philadelphia tog segern mot Washington blev marginalen för Ottawa omöjlig.

Philadelphias Sam Gagner satte spiken i kistan.

Nu är det definitivt klart att Kanada blir HELT utan representation i Stanley cup-slutspelet – för blott andra gången i NHL:s 99-åriga historia.

Tidernas 20 bästa backar i NHL

Montreal har 24 Stanley cup-titlar i bagaget, Toronto 13. Edmonton ägde i stort sett hela 1980-talet mycket tack vare Wayne Gretzky.

Kanadensiska lagen har byggt upp NHL, men de senaste 20 åren har stjärnglansen falnat allt mer. Inte sedan 1993 har något icke-amerikanskt lag vunnit titeln, och nu står det klart att det inte blir något i vår heller.

Ottawa var sista halmstrået, som flög iväg i och med Philadelphias straffseger mot Washington i morse.

Fyra matcher kvar

Erik Karlssons Senators gjorde vad de kunde – slog Winnipeg Jets på bortaplan i MTS Centre med 2–1 efter att Alex Chiasson avgjort med matchvinnande målet åtta minuter in i tredje perioden. Men med fyra förluster på de fem senaste matcherna innan i natt hade chanserna allt mer glidit dem ur händerna.

När Philadelphias Sam Gagner avgjorde straffläggningen mot Washington stod det klart att avståndet till playoffplats för Ottawa var ointagliga tio poäng, skriver nhl.com.

I och med att Detroit möter Philadelphia i en av de återstående omgångarna räcker det inte ens för Ottawa att vinna alla fem matcher, då någon av motståndarna kring wild card-platsen ändå hinner öka på sin poängpott.

Bekymrande statistik visar att Ottawa under årets säsong släppt in första målet vid 49 tillfällen.

– Vårt spel under säsongen har blivit lite utmattande psykiskt på grund av att vi tappat första målet så ofta, säger målvakten Andrew Hammond.

Chiassons segermål.

”Klart oroliga”

Det har bara hänt en enda gång sedan NHL grundades att inget kanadensiskt lag varit med i slutspelsracet. Det var säsongen 1969/70, då både Montreal och Toronto missade.

Och faktumet bekymrar nu NHL-experterna.

– Ja, det är en riktig ”downer”. Jag märker det inte minst på cheferna här på tv-kanalen. De är klart oroliga. Det finns inget för fansen att bli riktigt exalterade över om vi inte får in ett enda lag i slutspelet och tittarsiffrorna skulle definitivt påverkas negativt, sa Sportsnet-profilen Chris Johnston när Sportbladet nyligen gjorde en djupdykning i den kanadensiska krisen.

Sju av de 30 lagen i NHL har hemmaplan i Kanada.

Jakob Silfverberg gjorde två mål för Anaheim i en galen målfest mot Calgary. Bara under andra perioden gjordes sju mål, varav sex under en sjuminutersperiod.

Silfverbergs mål kom i första perioden efter en retur på Ryan Keslers skott i första perioden. Andra målet kom från lika nära håll, och innebar slutresultatet 8–3 (!) tretton minuter in i tredje.

Anaheim är sedan tidigare klart för slutspel medan Calgary är utslaget.