SHL-slutspelet 2017

”Efter det vi gått igenom känner vi oss starka”

Poängkungen Joakim Lindström, 33, om Skellefteås motgångar, vännens mardröm och en het kvartsfinal

Av: 

Johan Håkansson

Äventyren i KHL, NHL och Tre Kronor är avklarade. För Joakim Lindström är det bara Skellefteå AIK som gäller nu. ”Min tanke är att spela här resten av karriären”, säger forwarden som i går vann Guldhjälmen – priset till SHL:s mest värdefulle spelare, framröstad av spelarna själva.

Foto: Foto: BILDBYRÅN

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Efter två års frånvaro återvände Joakim Lindström hem och frågan vi ställde oss var om han var lika bra som tidigare.

Efter en imponerande seger i poängligan vet vi svaret.

I en stor intervju berättar SHL:s bästa spelare om en annorlunda säsong, beslutet att nobba Tre Kronor, vännen Oscar Möllers chockbesked och hur det är att möta Frölunda redan i en kvartsfinal.

Hockeysverige bänkar sig direkt för ett brutalt tungviktsmöte.

I ena ringhörnan: de regerande svenska mästarna.

I den andra: en utmanare som faktiskt har sex raka SM-finaler.

Att Frölunda och Skellefteå AIK möts redan i en kvartsfinal känns märkligt, men är samtidigt häftigt. 

Och det är inte bara fansen som har stora förväntningar. Även spelarna längtar.

– Det är häftigt för oss också. Det här ska bli väldigt kul, säger Joakim Lindström, 33.

På isen är han känd för sin precision, men utanför den är det nog lite si och så. Vi träffas efter Skellefteås träning, skakar hand och bestämmer oss för en plats i arenan där vi kan prata ostört.

– Stå kvar här. Jag ska bara gå in och ta av mig grejerna och så. Vi ses snart, säger han.

Väntan blir en kvart. Sedan en halvtimme. Det hinner gå 45 minuter innan Lindström till sist kommer ut.

Det visar sig att han glömt bort intervjun fullständigt.

– Förlåt! Jag började tänka på annat. Och så fick jag behandling.

Maskinen började hacka

I sex år har Skellefteå AIK varit en maktfaktor inom svensk hockey, en maskin som varit nästan omöjlig att stoppa. Här kan vi verkligen prata om en era.

Därför blev det nästan chockartat när maskinen plötsligt började hacka denna säsong. Skellefteå har i perioder sett direkt svagt ut, släppt in massor av mål och vi är nog många som undrar vad laget egentligen går för när slutspelet drar i gång. Kommer mäktiga Skellefteå att hitta sig själv?

– Det har verkligen inte gått spikrakt, men vi har lärt oss mycket som lag. Vi har lärt känna varandra på ett annat sätt, säger Lindström.

På ett bättre sätt än när allt bara rullar på?

– Ja, jag tror det. Det är i motgång man får bekänna färg och se vad man är gjord av, både som individ och som lag. Det vi har gått igenom har gjort att vi vuxit samman och på det sättet känner vi oss starka.

Vad är din förklaring till att Skellefteå inte blev bättre än sexa i tabellen?

– Att ligan är bra. Det är inte lätt att vinna SHL, det ska man ha väldigt klart för sig. Kollar du i tabellen på antal vunna matcher så ser du att det inte skiljer mycket mellan oss och det lag som vann serien.

Vilket är helt sant. Skellefteå vann 25 matcher, seriesegraren Växjö 26.

Så det är inte mycket man behöver tappa menar du för att halka ner från toppen till en sjätteplats?

– Verkligen inte. Några procent bara.

Det finns ändå förklaringar till att Skellefteå har sett mänskligare ut denna säsong. Målvaktssidan är inte lika stark. Backsidan har varit skadedrabbad och juniorerna har inte haft samma lyskraft som tidigare år. Kanske har även lagpappan Jimmie Ericsson tappat i kvalitet. Lägg till stora förändringar inom föreningen med ny tränare och ny sportchef så finns det förståelse. 

54 poäng på 51 matcher

Som tur var bestämde sig stadens store son för att återvända. Efter ett år i NHL (St Louis och Toronto) och ett år i KHL (St Petersburg) ville målskytten med det gudabenådade handledsskottet ändra sina prioriteringar.

Han flyttade hem, nobbade Tre Kronor och valde att lägga allt fokus på Skellefteå AIK.

Och det visade sig att Joakim Lindström var precis lika dominant som vanligt, om nu någon tvivlat. Med 54 poäng på 51 matcher vann han SHL:s poängliga, i ett lag som långa stunder inte har fungerat.

– Jag har väl också haft perioder när det inte stämt. Men sett över alla omgångar får jag ändå vara
relativt nöjd, säger han.

Vad betyder det för dig att vinna poängligan? Är det viktigt?

– Nej, inte alls. Just nu är det inget jag tänker på. Kanske man ser på det annorlunda när karriären är över, men nu bryr jag mig inte.

Det är nog många som undrar om ditt beslut att nobba Tre Kronor är för gott?

– Ja, det är det nog. Just nu är det inget beslut jag funderar på att ompröva. Jag vill lägga allt fokus på Skellefteå AIK och min tanke är att spela här resten av karriären. Jag gillar verkligen det vi har byggt upp och har svårt att se att vi ska flytta igen. Jag har varit runt och testat mina äventyr.

I dag har Lindström hunnit bli 33 år. Under sin karriär har han hunnit representera 13 olika klubbar, varav fem i NHL. Han har upplevt det mesta och är det något som bara vuxit med åren så är det lusten att spela slutspel, att faktiskt ha chansen att vinna något.

– Kontrasten mellan grundserie och slutspel blir nog större med åren. Man vet hur roligt det är att vinna och man vet aldrig om chansen kommer tillbaka igen att spela i ett så bra lag. Vi tror att vi kan göra något väldigt speciellt i år. 

Men då måste ni till att börja med slå ut Frölunda?

– Ja. De är mästare och slutade före oss i tabellen. De har hemmaplansfördel och får vara favoriter. Men vi tror väldigt mycket på vårt eget spel och är säkra i oss själva. Vi vet vad vi kan när vi spelar på topp och vad våra spelare kan prestera.

Det har blivit lite av en rivalitet mellan er. Bert Robertssons och Roger Rönnbergs verbala fajter, Jimmie Ericsson mot Joel Lundqvist…

– Ja, nu har jag ju varit borta ett par år, men det har varit väldigt många bra hockeymatcher. Det är två lag som verkligen vill spela anfallsspel. 

Är det speciellt att möta just Frölunda?

– Nja, inte för mig. Det finns många bra lag. 

Så det finns ingen spelare i Frölunda som du retar dig lite extra på?

– Nej, inte mer än någon annan (skratt). 

Ser du dig som en slutspelsspelare – som blir ännu bättre när det blir cupspel och ska
avgöras?

– Jag tycker själv att jag spelat bra i de tidigare slutspelen, men det är så mycket som spelar in för att man ska spela bra. 

Chockbesked under vintern 

En sådan detalj är att Lindströms goda vän Oscar Möller återvänt till laget efter en mardrömsperiod när hans fru drabbades av en hjärntumör. Något som Lindström tog hårt.

– Jag blev chockad och ledsen. Man tror inte att det ska hända en nära vän. Men det är så i livet. Det är inte alltid rättvist. Men det ser bra ut nu och de ser framåt. 

– Men det känns verkligen suveränt att han och Charlotte är tillbaka. Det betyder mycket för alla i laget.

En boost?

– Ja, absolut. Det är ju en väldigt bra spelare. Men han är nästan ännu bättre som människa runt om. Han höjer alla med den glädje han sprider runt sig. 

Slutligen: du har i flera säsonger varit helt dominant i SHL. Men aldrig lyckats i NHL. Är det något som stör dig? 

– Nej, jag gav det flera försök och det är bara att konstatera att jag inte var bättre. Jag gjorde verkligen vad jag kunde och försökte spela mitt spel. I kortare perioder kändes det bra, men över en längre period var jag inte tillräckligt bra helt enkelt. Konkurrensen var tuff. Det finns väldigt många bra hockey-spelare i NHL.

RÖSTA: Vilken kvartsfinal tycker du är hetast?

Publisert:

LÄS VIDARE

Enkät: 16 profiler inför kvartsfinalerna

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL-slutspelet 2017

Skellefteå AIK

Joakim Lindström

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey