OEL nådde 100 NHL-mål – avgjorde

Publicerad 2018-03-20

Välkommen in i 100-klubben, Oliver Ekman-Larsson.

Arizonas backstjärna blev femte svensk denna säsong att nå milstolpen 100 NHL-mål i 5–2-segern mot Calgary.

– Kul att göra mål på ”Smitty”, sa OEL med ett flin.

Mötet mellan bottenlaget Arizona Coyotes och slutspelsjagande Calgary Flames stod 0–0 efter den första perioden och 2–2 efter den andra.

Det oavgjorda resultatet höll i sig nästan hela tredje perioden också. Men efter 16.19 satte Oliver Ekman-Larsson den avgörande 3–2 pucken.

Efter en passning från Max Domi kom OEL fram på vänsterkanten och överlistade förre lagkamraten och numera Flames-målvakten Mike Smith med ett snärtigt dragskott.

– Jag var inte säker på om Max såg mig eller inte, så jag var nästan på väg att vända tillbaka. Jag är glad att jag fortsatte. Jag hade lite tur men det är alltid kul att göra mål på ”Smitty”, sa Ekman-Larsson i Fox Sports segerintervju direkt efter slutsignalen då svensken blivit vald till matchens förste stjärna.

Två minuter efter 3–2 satte Ekman-Larsson även 4–2 i tom kasse med en lobb ända från den egna förlängda mållinjen. Max Domi avslutade målskyttet med 5–2 – också det med Mike Smith i båset.

Fem svenskar över 100

Det var OEL:s 12:e och 13:e mål för säsongen, men framför allt hans 100:e och 101:a i NHL-karriären. Han fick den historiska pucken av Fox reporter när intervjun avslutades.

Tidigare denna säsong har fyra andra svenskar – Filip Forsberg (Nashville), Gustav Nyquist (Detroit), Mikael Backlund (Calgary) och Mika Zibanedjad (New York Rangers) – nått 100 NHL-mål.

Nästa två som lär spränga vallen är Anaheim-duon Rickard Rakell (93) och Jacob Silfverberg (92).

Flest avgörande backmål

Oliver Ekman-Larsson är också den back som stått för flest matchavgörande mål – 28 stycken – sedan säsongen 2010/11. Erik Karlsson är tvåa på den listan med 25 och Brent Burns samt Dustin Byfuglien delar tredjeplatsen med 22.

För Calgarys del var förlusten smärtsam. Avståndet upp till en slutspelsplats utökades till sex poäng eftersom Los Angeles Kings samtidigt vann borta mot Minnesota Wild med 4–3 efter förlängning.

Adrian Kempe stod för assisten till avgörandet från Jeff Carters klubba.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se