AIK:s Marcus Jonsson och Malte Strömwall jublar.

TINGSRYD.

1-1 efter full tid.

1-1 efter sudden death.

Sedan vann AIK på straffar – och knappade in på Tingsryd i toppen av hockeyallsvenskan.

– Skönt att få en bonuspoäng, säger AIK-tränaren David Engblom.

AIK Ishockey

Vändkorsen hade knappt snurrat färdigt innan Tingsryd rivstartade seriefinalen hemma i Nelson Garden.

Tingsryd, som slagit AIK två gånger tidigare den här säsongen gjorde 1-0 redan efter 57 sekunder när Joakim Högberg fick stå mitt i slottet, helt solo, och ladda, ladda, och ladda lite till.

I en fartfylld och underhållande förstaperiod var Niklas Johansson sedan en halv centimeter, plus/minus någon millimeter, från att fippla in 2-0 med några minuter kvar att spela, men i stället kom kvitteringen när AIK:s Robin Kovacs sköt ett hårt, lågt skott från blå i powerplay efter 18.45.

Hemmalagets hetlevrade finländare Kari Sihvonen drog på sig ett matchstraff när han sänkte Jonathan Andersson efter lite grabbande i mittzon och toppmötet var lite smågrinigt emellanåt.

Målvakterna storspelade

Andra perioden blev sedan en hafsig historia och aningen sönderblåst av domaren Patric Bjälkander som säkert hade lyckats hitta en tvåminutersutvisning under ismaskinen om han bara tittat efter där.

1-1 stod sig sedan perioden ut – och matchen ut.

I sista perioden fick lagen en chans vardera att avgöra.

Först ut att bränna var hemmalagets Emil Forslund som skrinnade till sig ett friläge men allsvenskans bästa målvakt, rent statistiskt, Gustaf Lindvall räddade.

Och med bara någon minut kvar hade AIK:s Jesper Frödén en puck i underkanten av kryssribban.

I sudden death fick Tingsryd ett gyllene tillfälle att avgöra när laget fick spela två minuter i fyra-mot-tre men skapade inte en enda vettig chans.

17-åring straffhjälte

I stället kunde AIK sno med sig bonuspoängen upp till Stockholm och därmed också knappa in lite i tabelltoppen.

17-årige Jesper Bratt var iskall när han lade in ”sudden-straff”, och när Markus Persson missade strax efter var matchen över.

Trots förlusten behåller Tingsryd serieledningen men nu skiljer det bara en poäng ned till jagande AIK.

Hemmalagets tränare Magnus Sundqvist var inte heller särskilt nöjd med lagets insats.

Framförallt var det spelet i powerplay som inte fungerade.

– Vi var dåliga i powerplay och när vi får chansen i fyra-mot-tre i sudden är det under all kritik. Då borde man kunna skapa några chanser, nu skapade vi ingenting.