Anders Larsson första ord om bojkotten: ”Känner en stor besvikelse”

Svenska Ishockeyförbundets ordförande uttalar sig

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-08-20

Spelarna i Damkronorna bojkottar landslaget.

Nu uttalar sig Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson för första gången.

– Jag känner en besvikelse för svensk ishockey naturligtvis, för Damkronorna och inte minst för spelarna, säger Larsson.

Förra onsdagen kom beskedet att 43 spelare i Damkronorna strejkar från landslagsspel på grund av orättvisa ekonomiska förhållanden och vad de anser är ett respektlös bemötande.

De uteblir från en landslagsturnering som inleds i Finland i dag.

Via spelarfacket Sico har spelarna har sammanställt en lista med tio punkter som de anser måste förbättras för att återvända till spel.

– Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog, säger spelaren Erika Grahm i dag.

Anders Larssons första ord

Från allra högsta håll på förbundet har det däremot varit tyst. Något som Sportbladets Marcus Leifby kritiserade i en krönika under gårdagen.

I dag träffade Sportbladet Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson som för första gången uttalar sig om bojkotten.

– Jag känner en besvikelse för svensk ishockey naturligtvis, för Damkronorna och inte minst för spelarna som skulle ha deltagit. I den här situationen är ingen vinnare, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Därför är det så viktigt att vi kan sätta oss ner, SDHL, klubbarna, Sico och vi i förbundet för att hitta en lösning.

Känns det pinsamt för svensk hockey att tacka nej till turneringen med så kort varsel?

– Det är klart att det inte är bra för varumärket svensk ishockey, varken internationellt eller på hemmaplan. Vi jobbar väldigt mycket med att bygga upp intresset för damhockeyn och har kommit väldigt långt, titta bara på vår liga och fördubblingen av flickor som spelar ishockey. Vi gör väldigt, väldigt mycket och det är klart att det här blir ett hack i skivan.

Hur stort misslyckande är det att över 40 landslagsspelare tackar nej till spel?

– Det är klart att det är ett misslyckande för förbundet och hela svenska ishockeyn. Det är därför det är så viktigt att försöka hitta en lösning.

Ska träffa spelarfacket

Larsson säger att förbundet länge har efterfrågat underlaget till bojkotten från Sico, för att förstå vad de vill lyfta fram.

– Så sent som i går kväll fick det officiella underlaget från Sico. Jag är irriterad över det, men inser samtidigt att nu handlar det om att vara pragmatisk och sätta sig ned. Vår operativa ledning kommer med det här underlaget att träffa Sico redan senare i veckan.

Det har tidigare funnits ett avtal mellan förbundet och spelarfacket, Sico, om ersättning för förlorad arbetsinkomst, då majoriteten av spelarna har ett heltidsarbete vid sidan om hockeyn vid landslagssamlingar. Men i april löpte det ut och ett nytt avtal har inte tagits fram.

SHL och SDHL följer numera samma modell från och med den här säsongen, där klubbarna får disponera kommersiella rättigheter mot att vi (förbundet) disponerar landslagsspelarna, berättar Larsson.

– Det är bara att konstatera att SDHL inte har lyckats kommersialiseras på det sätt vi alla har önskat och hoppats på. Vi får naturligtvis titta oss i spegeln allihopa på hur vi ska lösa det kortsiktigt, men långsiktigt är det viktigt att vi står upp för den här modellen, säger Anders Larsson.

Svarar på SHL:s pengakrav

Inför förra säsongen gick herrligan SHL in med 400 000 kronor i ett riktat stöd till Damkronorna. Efter spelarnas landslagsbojkott kräver ligan nu att få veta vad pengarna har gått till.

– I det beslutet tog vi höjd för att summan får uppgå till max 800 000. 400 000 från SHL och 400 000 från förbundet. Allt har inte gått åt. Det behöver vi fortsätta att föra en dialog med SHL om hur vi hanterar de övriga pengarna vi har tagit höjd för, säger Larsson.

De pengarna finns kvar?

– De är inte använda till förlorad arbetsförtjänst.

Du har själv fått kritik för att du inte har varit anträffbar.

– Det finns faktiskt flera förklaringar. Men en väldigt viktig är att den här typen av frågor i grund och botten hanteras av vår operativa organisation, säger Larsson och berättar att han även har varit bortrest i Asien där han har deltagit som gästföreläsare på de asiatiska hockeynationernas möte i Manila.

– Det här är en så stor fråga att jag naturligtvis behöver ge mig in i diskussionen. Men jag vill ha torrt på fötterna, vara insatt i vad som har hänt. Det har jag nu gjort under förmiddagen och kan nu uttala mig om vad som har hänt.

Är det därför du har valt att inte uttala dig?

– Till saken hör att min telefon har varit tämligen tyst under helgen, säger Larsson och tillägger:

– Naturligtvis kan någon ha försökt ringa mig och jag har inte kunnat svarat när jag har suttit på flygplan. Men jag har inte fått några frågor skickade till mig på sms eller mejl.

Ni säger att damer och herrar ska behandlas lika från förbundet. Tycker du att det är så i dag?

– Jag håller med om det helt naturligtvis. Men det är bara att konstatera att herrhockey och damhockey på elitnivå har skillnader. Det handlar framförallt om kommersialisering av idrotten, men det är viktigt att vi behandlar alla individer på samma sätt. Inte minst när man ska representera landslaget, att man får samma förutsättningar, därför finns det ett antal frågor att titta in i nu som spelarna genom Sico har lyft.

Kan du förstå att spelarna är besvikna?

– Jag konstaterar att spelarna är besvikna. Och det gör mig bekymrad och oroad. Det gör mig också än mer övertygad om att vi måste lösa det här, och jag är alldeles övertygad om att vi kommer att lösa det.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!