Tappade en miljon kronor på fiaskot

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

I våras petades målvakten Niklas Svedberg i den avgörande kvalmatchen mellan Timrå och Oskarshamn.

Och tappade cirka en miljon kronor på att Timrå åkte ur.

Nu spelar han för en lägre lön i Djurgården, men är lyckligare.

– Jag hoppades hela våren att Djurgården skulle vilja ha mig, säger matchhjälten.

Redan i inledningen av SHL-premiären mellan Djurgården och Linköping presenterade sig Niklas Svedberg för hemmapubliken. Lagets nye förstemålvakt gjorde en så kallad omöjlig räddning och såg till att hålla tätt.

– Jag fick sträcka ut rejält och skönt att få den inledningen, säger han efter premiärsegern mot Linköping.

Han har bytt om efter matchen och står i katakomberna i Hovet.

Är hemma i Djurgården efter 10 år i Modo, Brynäs, Nordamerika och Ryssland.

Och så då Timrå, som han spelade för under förra säsongen.

Lite oväntat signerade den meriterade målvakten ett två-årskontrakt med dåvarande SHL-nykomlingen och förhållandet blev rent sportsligt icke så lyckat.

– Jag har fått den frågan många gånger varför jag valde Timrå. Men jag bestämde mig sent för att testa Europa våren 2018 och Timrå kändes rätt då. Det är en klubb som kämpar med små medel och gör det bra. Jag trivdes med lagkamraterna, men det gick inte vår väg, analyserar han förra säsongen.

”Oskarshamn var bättre än oss”

Timrå hamnade till slut i kval mot Oskarshamn och föll i en match sju hemma i Timrå. Och till mångas förvåning petades Svedberg i avgörandet.

– Det var tungt just då. Klart jag ville spela, men det var tränarens beslut. Fick en liten förklaring av tränaren. Jag hade gärna stått och har spelat tuffa match sju tidigare. Men Brattström gjorde det bra, går inte att skylla på det. Sedan tycker jag att Oskarshamn var bättre än oss över sju matcher, säger Svedberg.

Timrå ur SHL.

Och spelarkontrakten revs.

”Spelar för en lägre lön i Djurgården”

Enligt Sportbladets uppgifter hade Svedberg en bonus om Timrå höll sig kvar i SHL på flera hundra tusen kronor plus en månadslön på cirka 200 000 kronor. I kontraktet med Djurgården har målvakten en ersättning på cirka 130 000 kronor i månaden. Den där ödesdigra kvällen i Timrå innebar alltså att Svedberg tappade cirka en miljon kronor.

– Jag spelar för en lägre lön i Djurgården. Det stämmer. Mer än så vill jag inte kommentera kontrakten, säger han.

Han berättar också att Djurgården var drömklubben, både som liten hockeykille i Sollentuna och som ny arbetsgivare i våras.

– Jag var inte bra förra året och hade därför inte så många möjligheter. Djurgården stod högt upp på min lista och de var nummer ett i Sverige. Jag hoppades hela tiden att Djurgården skulle ringa och det löste sig när Adam (Reideborn) skrev på för en klubb i Ryssland. Nu gäller det för mig att bevisa att Djurgården gjort ett bra val som satsat på mig, avrundar han.

Niklas Svedberg.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Niklas Svedberg.
Publicerad:

LÄS VIDARE