Finland grusade småkronornas finaldrömmar

Uppdaterad 2018-04-29 | Publicerad 2018-04-28

Det blir ingen VM-final för småkronorna i U18-VM.

Antagonisterna Finland var för starka och besegrade Sverige med 2–0 i semifinalen.

Istället väntar spel om bronsmedaljen för småkronorna.

Det var tuffast möjliga motstånd som väntade Sverige i semifinalen i U18-VM. Finland hade på vägen fram till semifinalen imponerat stort med fem raka segrar och 26 gjorda mål. Finlands fina form fortsatte också i matchen mot Sverige.

De finska lejonen kopplade greppet direkt och utsatte Olof Lindbom i Sverige-målet för hårt tryck. Halvvägs in i första perioden tvingades Lindbom också kapitulera. Konsta Hirvonen fick tag i pucken i slottet och satte dit 1–0.

Sverige skapade inte mycket under den första perioden och i slutminuterna kom istället nästa kalldusch. Jesperi Kotkaniemi tog chansen i powerplay och satte dit 2–0 på ett direktskott över axeln på Olof Lindbom.

En tung förstaperiod för Sverige som dessutom fick stortalangen Adam Boqvist skadad.

Småkronorna jagade reducering

Sveriges förbundskapten Torgny Bendelin lär knappast varit nöjd med den första perioden. I mittenakten kom dock Sverige ut bättre och man lyckades få stopp på Finlands starka offensiv. Småkronorna testade också finske målvakten Justus Annunen flertalet gånger utan att lyckas spräcka nollan.

– Jag tycker Sverige ökar tempot i allt. Man är kvickare i momenten. Samtidigt lämnar Finland över initiativet till Sverige lite, sa Thomas Johansson i Sportbladets sändning.

Tredje raka finalen för Finland

Sista perioden jagade Sverige febrilt en reducering. Men de finska grannarna gjorde det svårt för småkronorna och Sverige hade svårt att få fast pucken i offensiv zon. Sverige plockade ut målvakten Olof Lindbom i slutskedet men Finland lyckades hålla undan och vinna med 2–0.

– Jag tycker Finland var riktigt, riktigt bra i den första perioden och lade grunden till segern där, säger Thomas Johansson i Sportbladets sändning.

I och med segern är nu Finland klara för sin fjärde raka final. Sverige får istället för final spela match om bronset. Där ställs man mot antingen USA eller Tjeckien. Matchen sänds på Sportbladet.se.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.