”Hann hålla om henne i någon minut”

David Petrasek om känslosamma mötet med Anna Liv på flygplatsen i Moskva

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:

Han är en av SHL:s mest meriterade spelare genom tiderna.

I Hockeystudions podd berättar David Petrasek, 42, om karriären, Niklas Wikegårds värsta utbrott, livet som krögare och sorgen efter bästa kompisen Stefan Liv.

HV71-ikonen berättar också hur nära det var att han också befann sig på dödsplanet som störtade i Jaroslavl – och det känslosamma mötet med Anna Liv.

David Petrasek spelade i SHL under 20 år och när han 2015 slutade hade han rekordet i antal SHL-matcher med 887 stycken varav 645 stycken med moderklubben HV71. Dessutom tre SM-guld med HV71 och poängrekordet för backar med 53 poäng, ett rekord som fortfarande står sig. 

Sedan drog han sig undan hockey helt.

Sedan tre år tillbaka driver David Petrasek i stället en restaurang i Jönköping.

Det blir ett samtal som till stor del kretsar kring ishockeyn och en lång karriär som gått både upp och ner. Men också hur livet förändrades totalt den 7 september 2011 då bästa kompisen Stefan Liv omkom i flygkraschen som utplånade ett helt hockeylag.

Infekterad konflikt med tränaren

Under våren var det ytterst nära att även Petrasek hade skrivit på för Lokomotiv Jaroslavl, i stället hamnade han i Stefan Livs tidigare klubb Sibir. På väg hem till Jönköping för minnesceremonin mellanlandade Petrasek i Moskva och där på flygplatsen fick han en ingivelse 

– Det var någon konstig känsla att någonstans här finns Anna Liv, Stefans fru. Jag springer och plötsligt ser jag henne, jag springer till gaten där hon står och hon ska precis checka in. Jag hann hålla om henne i någon minut innan vi skulle i väg med varsitt plan, jag på väg hem till Jönköping och hon till Jaroslavl, berättar Petrasek.

David Petrasek om mötet med Stefan Livs änka Anna.
Foto: Privat/Vitalij Vahkrushev
David Petrasek om mötet med Stefan Livs änka Anna.

Petrasek berättar också om den infekterade konflikten med tränaren Andreas Johansson ”vi var ett lag totalt i spillror”, tankarna på att involvera sig i ishockey igen och varför det tog 13 år från landslagsdebuten till han fick spela sin första, och enda, VM-turneringen. 

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN