GÖTEBORG. Det var på väg mot förnedring i Scandinavium.

Det höll på att sluta med en magisk upphämtningen efter ett sekunddrama.

Ja, vad säger man?

Vissa matcher är svårare än andra att analysera.

Och vi som precis hade upplevt det där övertidsavgörandet i den sjunde matchen mot Skellefteå. Då 12 000 galna göteborgare gjorde vad de kunde för att hoppa sönder Scandinavium.

Frölunda-ikonen Jörgen Pettersson sa inför den här matchen att han nog aldrig upplevt något liknande under sina drygt 40 år som spelare, besökare och expert i Scandinavium.

Läge för en lite lugnare start på den här matchserien?

Inte direkt.

Bara några dagar senare bjöds vi på det här.

Det var inte långt från fullsatt. Men efter att Brynäs gjort 0–4 i den andra perioden var det nog många som önskade att de gjort något annat än den här vackra vårsöndagen.

Med bara en dryg minut kvar stod det 1–4.

Domslut och situationsrum i fokus igen

Brynäs som fram till slutminuterna hade varit så disciplinerat och kyligt drog på sig utvisningar både på isen och i båset.

Frölunda reducerade två gånger och på slutsignalen tryckte Joel Lundqvist in pucken för 4–4.

Några hundradelar för sent, visade det sig.

Några tyckte givetvis att det var ett felbeslut.

Det här är ju slutspelet när domslut, situationsrum och till och med matchklockan ska diskuteras i all oändlighet.

Tyvärr tar det en hel del fokus från den underhållning som bjuds

För när allt ska summeras bjöds vi återigen på en riktigt skön hockey-cocktail.

Lika osannolik som en Frölunda-vändning kändes inför den tredje perioden, ja, snudd på lika osannolik var Brynäs 4–0-ledning efter 40 minuter.

Men nu vet även Sean Bergenheim hur det är att förlora en slutspelsmatch 2017. Och finländaren var i allra högsta grad inblandad i att Frölunda förlorade.

Den rutinerade, och tungt NHL-meriterade Frölundaforwarden, satt utvisad när Brynäs gjorde sina tre första mål.

Handlar om att få ihop helheten

De 0–4 på tavlan efter två speglade inte matchbilden. Men lik förbaskat: spelar du så naivt och övermodigt som Frölunda gjorde är risken överhängande att bli rejält straffad.

Inte minst om du möter ett så effektivt och offensivt skickligt lag som Brynäs ofta är.

En hockeymatch handlar om att hantera en helhet.

I de två första perioderna var Frölunda bra när de hade pucken. Riktigt dåligt när motståndaren hade den.

”Ingen försvarsmentalitet”, sa Frölundatränaren Roger Rönnberg redan efter den första perioden.

Brynäs behärskade båda delarna.

När Brynäs inte lyckades styra matchbilden med eget puckinnehav, knockade man i stället hemmalaget med spelvändningar så vassa att de kunde ha skurit sönder en glasruta.

Rann igenom gång på gång

Det finns två saker som är grejen med Brynäs.

1) Den hårda pressen på puckföraren i motståndarnas försvarszon och 2) de snabba spelvändningarna, där kan Brynäs vara bäst i hela SHL-klassen.

Frölunda löste nummer 1 riktigt bra. Betydligt bättre än i de inledande matcherna mot Skellefteå.

Men misslyckades totalt med nummer 2, framför allt under de första tio minuterna och den avslutande halvan av andra perioden. Brynäs tre mål i power play kom för övrigt efter flygande anfall, inte stationärt spel.

Brynäs rann igenom i mittzonen gång på gång. Frölunda tappade forwards högt upp i banan och hade backar som valde att stå upp utan understöd.

Skapade tillräckligt för att vinna

Annars gjorde Frölunda en hel del bra i den här eftermiddagen. Även i de två första perioderna.

Power play var visserligen mållöst, men spelet och intentionerna var långt bättre än vad vi har sett tidigare i slutspelet.

Vidare hur de spelade sig ur Brynäs höga press.

Och man skapade, av egen kraft, tillräckligt med målchanser för att vinna en sån här match.

Men.

Det spelar ingen roll hur mycket bra du gör offensivt om du gång på gång slarvar i defensiva delarna.

Men det går varken att klaga på spelet eller dramatiken. Det här var en öppningsmatch som definitivt lovar mer. Och redan på tisdag är dags igen.

Kan Frölunda spela både med och utan puck har de alla möjligheter att kvittera den här matchserien.