Erika Grahm: ”Vi har inte haft en dialog”

Landslagsstjärnan om krisen i svensk ishockey: ”Vi vill veta hur förbundet vill ha det”

Av: Ibraheem Alsalman

Publicerad:
Uppdaterad:

Damkronorna vill ha förbättrade förutsättningar i landslaget.

Nu uttalar sig Erika Grahm om den stora konfliken med Svenska ishockeyförbundet.

– Vi har tidigare försökt få till en bra dialog och påpekat saker och ting. Vi har haft flera sittningar men vi har samtidigt aldrig fått träffa de högsta tjänstemännen som sitter i förbundet och som beslutar om allt, säger Grahm till Sportbladet.

Förra veckan kom beskedet att samtliga 43 spelare som hade blivit inkallade till att representera Damkronorna tackade nej till samlingen. Anledningen är, enligt spelarna, orättvisa ekonomiska förhållanden samt hur de har blivit behandlade av Svenska ishockeyförbundet.

Sedan konflikten eskalerade har det varit tyst från spelarnas och förbundets sida.

Nu kommenterar landslagsstjärnan Erika Grahm situationen. Hon beklagar att det behövde gå så långt men påpekar samtidigt att en förändring är ett måste.

– Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog. Det är många småsaker som inte riktigt stämmer. Vi kände att det måste till en förändring. Förbundet måste bestämma sig vilken väg de vill gå. De måste ha en plan och framför allt måste de bestämma sig hur mycket resurser de är villiga att lägga på oss i Damkronorna.

Erika Grahm.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Erika Grahm.

”Det är tydligen okej”

Spelarfacket SICO gick ut i fredags och avslöjade vissa detaljer bakom strejken. Bland annat hade Damkronorna skickats hem med en Finlandsfärja. Dessutom listade spelarfacket tio förbättringspunkter som man vill att Svenska ishockeyförbundet ska förbättra. Bland annat nämns förlorad arbetsinkomst, materialkontrakt, gamla kosttillskott och reseförhållanden

”För ett och ett halvt år sedan (en månad innan OS) reste Damkronorna, en lördagskväll, hem från en landslagsturnering i Finland med en Finlandsfärja från Åbo”, skrev Sico då.

Erika Grahm säger att det till slut fick vara nog.

– Vi har känt att Svenska ishockeyförbundet har sänt signaler till oss att det inte spelar någon roll att vi representerar Sverige. Det är tydligen okej att skicka hem oss med en Finlandsfärja hem tillsammans med andra människor som är där och festar. Att det vi gör spelar ingen roll. Vi vill veta hur förbundet vill ha det.

”Då hade det gått snabbare”

Har ni pratat med förbundet sedan allt började?

– Nej vi har inte haft dialog. Men jag hoppas att de sitter och försöker lösa det nu. Vi vill såklart spela i landslaget. Men det vi har fått höra är de (Förbundet) har varit på andra äventyrsresor.

Hur tror du förbundet hade agerat om det gällde herrarna? 

– Då hade det gått snabbare, tror jag. Jag vill poängtera dock att det här handlar inte om att vi försöker ta något från Tre Kronor eller jämföra oss med de. Det handlar om att vi vill veta hur förbundet jobbar med oss kvinnor, säger Grahm.

”Gör det för deras skull”

Enligt landslagsstjärnan pratar spelartruppen med varandra varje dag. Alla är bestämda om att hitta en lösning.

Vad tror du den här konflikten sänder för signaler för unga flickor som vill utöva hockey?

– Vi gör det här för deras skull, vi gör det här för nästa generation. Det är 2019 och det är fortfarande inte lätt för en ung tjej att spela hockey. Jag tycker att alla tjejer har rätt till att spela och rätt till att få lika förutsättningar, säger Erika Grahm till Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE