Otrolig NHL-natt för Sverige – 13 mål!

Publicerad 2018-01-01

Det var inte bara William Karlsson som sköt nyårsraketer i natt.

Det blev en bländande blågul målfest i NHL.

Detroits Gustav Nyquist firade extra mycket – hans två fullträffar mot Pittsburgh innebär att svensken nådde milstolpen 100 NHL-mål.

– Den är kul att nå liksom att vinna här hemma på nyårsaftonen, säger Nyquist efter 4–1-segern.

William Karlsson gjorde karriärens första NHL-hattrick när Vegas slog Toronto med 6–3.

Men även på andra håll handlade det om svenska hjältar.

Totalt gjorde de blågula NHL-krigarna 13 mål denna natt – på 8 matcher!

I Detroit inledde Gustav Nyquist målskyttet mot regerande mästaren Pittsburgh – assist från Henrik Zetterberg.

Rödvingarna gick vidare till en 3–1-ledning efter två perioder och med 3.26 kvar av den tredje slog firma Zetterberg/Nyquist till igen.

”Zäta” passade fram till Nyquist som levererade den till Todd Bertuzzi. Dennes skott räddades, men Nyquist var snabbt framme och drog snyggt in pucken med en backhand.

”Publiken fantastisk”

Det var hans 12:e för säsongen, men framför allt det 100:e i NHL-karriären på 375 matcher – samtliga i Detroit Red Wings.

Lagkapten Zetterberg hämtade sedan jubileumspucken så att Nyquist kan stoltsera med den på bokhyllan hemma.

– Den (milstolpen) är kul att nå liksom att vinna här hemma på nyårsaftonen. Jag tycker att publiken var fantastisk. De hjälper oss när de är högljudda, det ger oss energi. Roligt att få göra fyra mål och framför allt vinna, säger Gustav Nyquist till de samlade journalisterna efteråt.

Tidigare under säsongen har även Nashvilles Filip Forsberg och Calgarys Mikael Backlund nått 100 mål.

Nästa? Oliver Ekman-Larsson (94) och Mika Zibanejad (89) ligger närmast.

Förutom Nyquist firade svenskarna ordentligt på andra ställen i Nordamerika också.

Kolla bara:

Rickard Rakell gjorde två mål och Jakob Silfverberg ett när Anaheim Ducks vann mot divisionsrivalen Arizona Coyotes med 5–2.

Rakell satte 1–0 och 2–0 – hans 13:e och 14:e mål för säsongen – i den första perioden och Silfverberg säkrade definitivt segern med sitt 4–2-mål 17.13 in i den tredje perioden.

Silfverberg hade också en assist till Cam Fowlers 3–2.

”Kan göra ännu fler”

Rakell är nöjd med samspelet mellan honom och kedjekompisarna Ryan Getzlaf och Antoine Vermette i förstalinan.

– Även förut när vi inte gjorde mål så skapade vi chanser offensivt. Träffade stolpar, pucken låg på mållinjen och allt det där. Vi försökte bara hänga kvar i det och nu känns det som att det verkligen går vår väg. Vi gör mål vår kedja, men det känns som att vi kan göra ännu fler, säger svensken till Ducks hemsida.

Gabriel Landeskog sköt två mål och Carl Söderberg samt Patrik Nemeth varsitt i Colorados 6–1-kross av New York Islanders hemma i Pepsi Center.

Lagkapten Landeskog har nu gjort 16 mål denna säsong, Söderberg 7 och Nemeth 2. De två förstnämnda noterades även för en assist.

– En av de bättre matcherna vi gjort i år, sa Gabriel Landeskog i segerintervjun direkt efter matchen.

John Klingberg gjorde sitt första mål på 24 matcher när han bombade in 1–0 för Dallas hemma mot San Jose.

På pass från Mattias Janmark slog Klingberg till med ett direktskott i bortre hörnet otagbart för målvakten Martin Jones.

Janmark hade assist även till Stephen Johns 3–0-mål och Klingberg passade fram till Tyler Seguins 4–0. Till slut: game, set, match Dallas 6–0.

Trots måltorkan har Klingberg fortsatt producera assistpoäng i var och varannan match och leder den totala poängligan för backar med 34 (5+29) – tre före Washingtons John Carlson.

Tampa Bay Lightning krossade Columbus borta med 5–0.

Svenskt även här? Japp, Victor Hedman hade två assist.

Tyler Johnson gjorde Tampas två första mål och har nu – liksom Gustaf Nyquist – 100 totalt i NHL.

Calgary vann efter förlängning hemma mot Chicago med 4–3. Lagkaptenen Mark Giordano avgjorde med ett snygg dragskott.

Assisten till Giordano från Mikael Backlund som hade ytterligare en framspelning tidigare i matchen.

Glödheta Winnipeg vann med 5–0, borta mot Edmonton.

Svenskar? Inga i Jets, då Tobias Enström fortfarande är skadad.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se