Domarnas tes: hårdare spel – färre hjärnskakningar

Publicerad 2020-03-04

  • 52 hjärnskakningar i SDHL enbart under de senaste två säsongerna.
  • I en stor spelarenkät av Sportbladet larmar nu flera drabbade spelare om en ohållbar situation i många klubbar.
  • Vittnesmålen handlar om bristande kunskap och hjälp i klubbarna, självdiagnostisering – och skadeperioder som är onödigt långa.

Ishockeydomarna har en tes.

Mer fysiskt spel i SDHL ger färre hjärnskakningar – och nu ska spelet undersökas närmare.

– Vi måste gå i bräschen, säger förbundets domaransvarige Joel Hansson.

I Sportbladet stora spelarenkät, som 100 spelare svarat på, har flera spelare pekat på en ojämn domarnivå, en bristande bedömningsmall och det fysiska och allt snabbare spelet som faktorer till det höga antalet hjärnskakningar.

– Det har blivit mycket tuffare och fulare på banan. Mer respektlöst för att man ska vinna. När man hör framför allt de utländska spelarna som kommer hit så blir de nästan chockade hur fult det är i början. Jag tror att man kanske måste vara striktare, säger Linköpingsveteranen Pernilla Winberg.

Winberg.

”Måste vara beredda”

Domaransvarige Joel Hansson säger att det nog kan upplevas som att spelet blivit tuffare men att regelverket är oförändrat. Han tror till skillnad från Winberg att mer fysiskt spel kan minska hjärnskakningarna i ligan.

– Vår tes och arbete framåt är att om vi tillåter mer fysiskt spel så innebär det att spelarna oftare måste vara beredda i olika situationer än vad man varit tidigare.

Hansson ser inte tacklingar mot huvudet domarkårens stora utmaning. Han tycker att de har jobbat hårt med frågan och är istället självkritisk kring hur de jobbar med det generella fysiska spelet.

– Där har vi ett arbete att göra, att bli konsekventa och framför allt skapa en förståelse kring vad som är tillåtet och inte tillåtet så spelarna kan förbereda sig att ta emot de här fysiska smällarna.

Joel Hansson.

Domarna ska ta hjälp av en metod som bland annat det holländska fotbollsförbundet använder. I projektet som de kallar ”New rule project” isolerar man olika typer av regler, genomför större omfattande studier och undersökningar kring dem. Dels teoretiskt men också praktiskt.

– Det finns inga mätningar gjorda kring det fysiska spelet för damhockeyn och där måste gå i bräschen. Vi kommer försöka samla ett damlag, där vi kommer att testa olika grader av högre fysisk tillåtande kontakt eller tacklingar för att kunna göra mätningar jämfört med vad vi ser för resultat i år, säger Joel Hansson.

Känner du att det finns någonting som ni domare kan göra för att motverka antalet hjärnskakningar?

– Ansvaret ligger hos respektive individ kring hur man agerar i de givna situationerna. Det är precis som i trafiken, hur mycket ansvar har polisen för att någon kör för fort? Spelarna har ett jättestort ansvar att spela utifrån de spelregler som finns. Det spelar ingen roll vem som är domare i matchen utan det ligger ett ansvar på respektive individ att efterleva.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!