HV71 tillbaka i SHL – efter superdrama

Hattrick av Fredrik Forsberg

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2022-05-04

UMEÅ/STOCKHOLM. HV71 är tillbaka i SHL – efter ett hattrick av Fredrik Forsberg.

Det blev 3–2 borta mot Björklöven i en dramatisk match som avgjordes i den femte perioden.

– Det bästa jag varit med om i mitt liv, säger matchhjälten.

HV71:s sejour i hockeyallsvenskan blev ettårig.

Den favorittippade Jönköpingsklubben vann den sjätte finalmatchen borta mot Björklöven med 3–2 efter dubbla förlängningsperioder, vilket innebär 4–2 i matcher.

Fredrik Forsberg, som stannade kvar efter SHL-degraderingen, blev stor matchhjälte när han avgjorde efter drygt 80 minuters spel.

– Big game player! utbrast tränaren Tommy Samuelsson efteråt.

”Har drömt om det”

Fullträffen var Forsbergs tredje i matchen och 13:e i slutspelet, överlägset flest av alla. Efteråt utsågs han dessutom till slutspelets MVP.

– Jag har drömt om att göra ett sådant här mål sedan jag var liten. Att få göra alla tre är ännu sjukare. Men att få avgöra en sådan här final som betyder så mycket för så många människor. Det är svårt att sätta ord på, säger Forsberg.

”Så jäkla stolt” skriver storebror Filip Forsberg, NHL-stjärna i Nashville Predators, på Instagram.

Spökmål visade vägen

Avancemanget var nära redan under ordinarie matchtid. Med mindre än nio minuter kvar ledde HV71 med 2–0, men två sena mål av Olle Liss och Gerry Fitzgerald tog matchen till förlängning.

Fredrik Forsberg första mål i matchen kom till utan att han själv visste om det. Pucken, som tog i innerribban, studsade snabbt ut och spelet fortsatte i en minut innan målet videogranskades.

Rahimi utvisad vid båda målen

Målet kom när ”Lövens” backklippa Daniel Rahimi satt utvisad, och när Rahimi visades ut på nytt några minuter senare slog Forsberg till igen.

Nu kan alltså Forsberg och resten av HV71 glädjas åt en återkomst i högsta serien.

– Alla timmar man har lagt ner, det ger utdelning i dag, säger Forsberg.