Han stänger av busarna – har tröttnat

Alexander Ramsay tror bristande respekt handlar om primitivt språkbruk och machokultur

Publicerad 2018-12-05

Det pratas om regeländringar, hårdare straff, bättre utbildning och mjukare skydd för att få ner antalet huvudtacklingar.

Disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay vill sätta fokus på en annan faktor: språkbruket och machokulturen inom ishockeyn:

– Skriker man jävla fitta på isen, ja, då kanske det är svårt att behålla respekten även i tacklingssituationer, säger Ramsay.

Följ ämnen

Alexander Ramsay har suttit som ordförande i disciplinnämnden under hela den period som Sportbladet granskat avstängningar i allmänhet och huvudtacklingar i synnerhet.

Han välkomnar Sportbladets granskning.

Ramsay tycker att diskussionen är viktig.

Och han ser inga positiva tendenser när det gäller antalet ärenden som han och övriga disciplinnämnden tvingats hantera den här hösten: 

– Det har inte skett någon nedgång, det kan jag lova. Vi ligger i stället tio ärenden över rekordsäsongen 15/16. Då hanterade vi 240 ärenden, där huvudtacklingar var det överlägset största med 57 ärenden. Den här säsongen pekar prognosen mot över 250 ärenden. Huvudtacklingar är fortfarande den klart vanligaste förseelsen vi får anmälningar om, säger Ramsay. 

Bristande respekt mot motståndaren som orsak och huvudtacklingar som verkan är faktorer som ofta lyfts fram i diskussionen. Alexander Ramsay vill ta det ett steg till för att få komma till rätta med problematiken. 

Nämligen språkbruket på isen.

Så sent i helgen var det återigen en incident på isen när en spelare, Andreas Heier, kallade en motståndare för ”bögjävel” i Panterns match mot Södertälje. Ärendet bereds just nu av Ramsay och disciplinnämnden.

Här är problemet störst

Där menar Ramsay att ishockeyn har en stor utmaning som måste lösas. På elitnivå, men inte minst i de lägre divisionerna och ungdomsserierna ute i landet. 

Varje år håller disciplinnämnden en konferens där deras motsvarighet i region och distrikt bjuds in, de som behandlar anmälningar på lägre nivå.

Disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay.

– Då lyfter de verkligen frågan om dåligt beteende på isen, osportsligt uppträdande både mot domare och motspelare. I region och distrikt tycker man det är ett jätteproblem att ett så stort antal ärenden handlar om dåliga attityder, framför allt från yngre spelare. Vissa klubbar har dessutom mer problem än andra, och problemet är allra störst i region Öst, Stockholm, berättar Ramsay och ger ett exempel: 

– Efter ett missat straffslag slog en J18-spelare klubban i isen och skrek ”fitta”. Enligt regelboken är det match penalty. En tränare från hans lag som yttrade sig i överklagan till oss skrev att: ”fitta är inget konstigt, det skriker man i fotboll och hockey, men inte i sporter som innebandy och basket. Just den typen av attityder måste man titta på.

Blir förödande för hockeyn

Ramsay säger att hårdare straff till viss del kan hjälpa, men tror inte att det går att straffa bort könsord på isen.

– Det behövs en attitydförändring, respekt i hela ledet från ax till limpa. Från ungdom till elit. Från lägre serier till SHL. För mig är språkbruket ett tecken på attityder inom sporten som leder till dålig respekt även vid allvarligare skador. Skriker man jävla fitta eller kallar domarna för könsord, ja, då kanske det är svårt att behålla respekten även i tacklingssituationer, säger Ramsay

På sikt tror Alexander Ramsay att nedvärderande språkbruk och en machokultur blir förödande för ishockeyn. 

– Jag hör mina bekanta säga att ”hockey ska inte mina barn spela”. Hockey upplevs som en machosport med många skador. Det är inte bra om hockeyn får den stämpeln, det leder till rekryteringsproblem. I stället måste man få genomslag för de värdegrunder som trots allt finns nedskrivna inom ishockeyn 2018, säger Alexander Ramsay.

LÄS VIDARE