Svenske NHL-stjärnan: ”Jag var full, jag ville ta livet av mig”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Robin Lehner är en etablerad NHL-målvakt med åtta års erfarenhet av den absoluta toppnivån.

Men bakom masken har han fört en kamp som höll på att ta livet av honom. Nu berättar han själv i The Athletic om missbruket som höll på att knäcka honom och diagnosen som blev hans räddning.

”Jag ville ta livet av mig. Jag var extremt nära flera gånger”, skriver han.

I våras tackade målvakt efter målvakt nej till den svenska VM-truppen i ishockey.

Buffalos Robin Lehner var en av dem.

– Robin måste köra rehab och fixa sin skada, sa pappa Michael till Sportbladet.

Nu berättar Robin Lehner själv sanningen. Där och då befann sig målvaktsstjärnan på en behandlingsklinik i Arizona – för att försöka hitta en väg ut ur sitt helvete.

I en text på sajten The Athletic skriver Robin Lehner själv om hur han efter år av alkohol- och pillermissbruk och självmordstankar kollapsade i samband med en match med Buffalo den 29 mars. I andra perioden gav kroppen upp.

”Jag bröt ihop. Jag fick en fullskalig panikångestattack. Jag trodde jag fick en hjärtattack. Jag fattade inte alls vad som hände. Det fanns inte en chans att jag skulle kunna komma tillbaka ut på isen”, skriver Lehner som berättar att han av rädsla för att hans tillstånd skulle avslöjas åkte hem i stället för att uppsöka sjukhus.

”Jag gjorde som jag brukade, jag stannade och köpte öl. Sen åkte jag hem och drack... och drack. Till slut väckte jag min fru mitt i natten och sa de fem ord jag aldrig haft mod nog att säga tidigare. Jag måste åka i väg”.

”En av de värsta avgiftningarna de sett”

Han hamnade på avgiftning och behandling på en klinik som spelarfacket, NHLPA, tillhandahöll. Ett tre veckor långt helvete tog sin början för Lehner som aldrig sovit utan sömnpiller och som drack mer eller mindre varje dag.

”Man sa att det var en av de värsta avgiftningarna man sett. Jag hade inte sovit på normalt sätt på så länge att min hjärna fick en chock. Jag hallucinerade och slogs mot demoner samtidigt som jag hade extremt verkliga drömmar. Sömn fick jag bara i korta stunder, i tre veckor var jag som i en dimma och levde på autopilot.”

Efter avgiftningen gick läkare på djupet och konstaterade att Robin Lehner var bipolär med maniska faser. Mycket menar han kommer från en uppväxt där missbruk och psykisk ohälsa var ständigt närvarande.

”Aldrig haft en nykter säsong”

Jag är en missbrukare som är diagnosticerad som bipolär och med ADHD samt med Posttraumatiskt stressyndrom. Jag har aldrig haft en nykter ishockeysäsong i hela min karriär. Jag kunde se mönstret i de maniska faserna. När jag var manisk var jag på bra humör så var jag en stabil målvakt. När jag var depressiv då var jag det inte”, skriver Lehner.

Han skriver att han inte förlängde med Buffalo för att han ville ha ett miljöombyte och efter många nej landade han hos New York Islanders.

”Till slut börjar jag hitta en lugn plats utan att jag måste ta någonting för att allt dåligt ska försvinna. Jag är verkligen redo att börja slåss nu”.

Läs hela Robin Lehners berättelse här!


GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE