Hörnqvist visade vägen i Penguins ”sweep”

”Det får man vara lite stolt över”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK.

Tonen är satt.

Med söndagens matiné mot Philadelphia Flyers fullbordade Pittsburgh Penguins en ”sweep” – och samtidigt passade de för fjärde gången i rad på att göra fem mål på rivalen från andra sidan delstaten.

– Det känns fint. Man är ju hellre på den här sidan ekvationen om vi stöter på varandra igen i slutspelet, säger målskytten Patric Hörnqvist till Sportbladet efter 5–4-segern

Motsättningarna mellan Pennsylvania-lagen Pittsburgh Penguins och Philadelphia Flyers har svalnat något de senaste åren – främst för att de senare inte haft så mycket att säga till om när det blivit allvar.

Men i år är ”Broad Street Bullies” bra igen och jagar i samma slutspelsrace som rivalen från västra delarna av delstaten – och vips har temperaturen i mötena börjat stegra igen.

– Ja, faktiskt. Det är riktigt roliga matcher att spela nu. De har en jäkla intensitet och det blir tjafs efter praktiskt taget varenda avblåsning. Sånt gillar man ju, säger Patric Hörnqvist på telefon från Steel City.

– Men det är också två väldigt bra lag, med kedjorna fulla av stjärnor. Även det bidrar till att det blir roliga möten.

”Det känns fint”

Bägge två må vara bra – men pingvinerna har, som det brukar heta, haft Flyers nummer hela säsongen. Söndagens seger – som säkrades när Bryan Rust styrde in 5–4 på övertid – var den fjärde av fyra möjliga den här säsongen och det innebär ”sweep”. Det var också fjärde gången i rad de gjorde fem mål på rivalen.

– Nu när du säger det minns jag att det blivit lite målfest varje gång och det känns fint, fortsätter ”Bengan”.

– Man är ju hellre på den här sidan ekvationen, med fyra raka segrar, än den andra om vi stöter på varandra igen i slutspelet.

”Är inte så dumt”

Den 31-årige Sollentuna-sonen svepte själv in sitt 24:e mål för säsongen i ett powerplay precis i början av andra perioden – och att det skedde i just ett powerplay var ingen tillfällighet. Herr Hörnqvist är med 14 sådana fullträffar delad trea i statistiken över de som gjort flest mål i numerärt överläge i NHL i år.

– Ja, det är ju inte så dumt. Den noteringen får man vara lite stolt över, säger han.

– Samtidigt får man se vilka andra som ingår i vår PP-uppställning. Det är ju Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Phil Kessel och Kris Letang. Måste motståndarna nu släppa bevakningen på en gubbe är det ju ingen tvekan om vem det blir, he he. För mig är det bara att hålla klubban i isen och söka mig mot mål.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!