Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Parodi – kalla till krismöte nu

Publicerad:
Uppdaterad:

LEKSAND. Parodin med bortdömda mål bara fortsätter. 

Min uppmaning till domarchef Tomas Thorsbrink och SHL: Kalla omgående till ett krismöte.

Och kom inte ut från rummet förrän ni har en lösning.

Först: det här handlar inte om att felfördela något lag eller ge fördelar till något annat. Det här handlar om en i grunden god tanke som har slagit helt fel ut. Som jag på sikt är övertygad om kommer vara ett hot för hockeyintresset och viljan att se och gå på matcher.

Det handlar givetvis om den nya tolkningen av hur kontakt i målområdet ska bedömas. 

Inom loppet av bara ett par minuter i dag fick vi återigen två sorgliga påminnelser om hur fel den nya tolkningen av kontakt med målvakten i målområdet har utvecklats.

I Oskarshamn fick Växjö ett mål bortdömt sedan Roman Horak till stor del tryckts in i Oskarshamns målvakt en god stund innan Marcus Davidsson sköt pucken i målet.

Jag har väldigt svårt att se att Tex Williamsson hindras i sitt målvaktsarbete när Davidsson gör mål.

Än värre var det i Leksand där jag själv var på plats och där Rögle fick ett mål bortdömt.

1 av 3 | Foto: C MORE

Hårklyveri på sällan sedd nivå

Rögleforwarden Nils Höglander ska alltså slå till en retur från nära håll, missar pucken och träffar i stället lätt Axel Brages benskydd. Det här sker i situationen innan Simon Ryfors skjuter pucken i mål. Jag kan inte se att Brage blir störd och om han nu blir det är de inte mer än att han hinner agera på Simon Ryfors efterföljande skott. 

Jag kan villigt erkänna att jag helt tappade intresset för resten av första perioden och mest satt och funderade på hur kapitalt fel det här har blivit. Jag tror inte att jag var ensam om det.

Men båda de här målen dömdes bort med hänvisning till den för säsongen nya tolkningen att all kontakt i målgården ska gå till målvaktens fördel. Även sån kontakt som inte stör målvakten, eller åtminstone sådan kontakt där det finns minsta lilla misstanke om att målvakten eventuellt kan bli störd. 

Något som har utvecklat sig till hårklyveri på en sällan skådad nivå. 

Jag har in i det längsta försvarat de nya reglerna och tolkningarna, men nu går det inte längre.

Så här kan det bara inte fortsätta. 

Bedömningen i mötet mellan Luleå och Brynäs förra veckan har satt nivån, som jag på sikt tror är ohållbar. Publiken kommer att tröttna, de som inte redan har gjort det.

Om SHL och domarbas Thorsbrink efter mötet i Luleå gått ut och sagt att vid den här typen av situationer ska domarna döma mål hade inte heller dagens mål i Leksand och Oskarshamn dömt borts. Nu gjorde man inte det, tvärtom gick man ut med att bedömningen var korrekt.

Inte domarnas fel – egentligen

Jag är inte ute efter att hänga ut några enskilda domare, de gör egentligen bara vad de har blivit tillsagda att göra, åtminstone i vissa matcher. För nivån för vad som är mål eller inte har sannerligen varierat och så blir det också när enskilda domare gör olika bedömningar. Det får vi acceptera. Men att så uppenbart korrekta mål döms bort med hänvisning till den nya tolkningen är inte hållbart.

Jag är säker på att ingen är nöjd med hur det här har utvecklats. Inte spelare, inte tränare, inte domare och definitivt inte publiken. 

Nu måste hela SHL och domarbas Tomas Thorsbrink kalla till ett krismöte och diskutera hur den här frågan ska lösas. Min uppmaning: Stäng in er i ett rum och kom inte in förrän ni har en lösning. 

Antingen måste man släppa igenom kontakter som vi har sett på sistone där målvakten inte blir märkbart störd. 

Eller så måste man totalförbjuda all sorts närvaro i målgården. Oavsett om det nuddar målvakten eller inte.

Så här kan det bara inte fortsätta. 

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!