Mäktiga hyllningen för ”Honken”

Den 41-årige målvaktslegendaren fick skriva på ett nytt kontrakt med Brynäs inför nedsläpp

Publicerad 2019-11-16

GÄVLE. Johan Holmqvist fick sitt Brynäskontrakt. – och då tog Brynäs en efterlängtad seger

Emil Molin blev matchhjälte när Skellefteå besegrades med 6–4 efter stor dramatik, med två videogranskningar i tredje perioden.

– Det var jäkligt speciellt, han har alltid varit min idol, säger Brynäsmålvakten Joacim Eriksson.

Brynäs IF

Inför kvällens mötte mellan Brynäs och Skellefteå hyllades målvaktslegendaren. Johan Holmqvist. Och mitt under hyllningen från de 6 657 på plats kom sportchefen Michael Sundlöv ut på isen med ett kontrakt som Holmqvist, till stort jubel, fick skriva under. Nu handlade det visserligen bara om ett kontrakt över den här matchen där Holmqvist fick agera tredjemålvakt. Bakgrunden var att Holmqvist, som vann SM-guld med klubben både 1999 och 2012, öppet uttryckt att han gärna hade fått avsluta karriären med Brynäs.

– Jag stod i båset och rös lite när ”Honken” snackade. Han har haft en jäkligt bra och lång karriär. Och nu fick vi vinna och det var jäkligt skönt att få göra det inför honom, säger Joacim Eriksson.

Från sin plats i en av logerna fick Holmqvist se en minst sagt dramatisk match.

– En rolig match, det händer mycket med en massa utvisningar och bortdömda mål. Man vill aldrig släppa in mål, men nu vände vi och gjorde fler mål än dem och det är vad som räknas, säger Eriksson.

Brynäs gjorde 4–2 i inledningen av tredje perioden och var på väg mot seger, Adam Brodecki gjorde både 3–2 och 4–2.

Två videogranskningar

Men då började dramatiken på allvar.

Efter 10.41 av den tredje perioden, och ställningen 4–2 för hemmalaget sköt Oscar Möller pucken i mål, men domaren Mikael Sjöqvist slog ut med armarna utan att vilja videobedöma situationen. Anledningen var att Tomas Kiiskinen ansågs ha stört Joacim Eriksson.

Men till slut blev det ändå videobedömning och då omvärderade domarna sitt tidigare beslut.

Bara en minut senare var det dags för nästa videobedömning.

Jesper Frödén fick in pucken i mål till 4–4, men den här gången dömdes målet bort.

Bara sekunder senare åkte Oscar Möller rakt igenom och gjorde 4–4.

Så fick Brynäs ett powerplay och där dundrade Emil Molin in segermålet. Greg Scott fastställde slutresultatet i tom bur.

Tungt för Skellefteå som åkte på femte förlusten på sju matcher.

Men Joacim Eriksson och Johan Holmqvist fick fira:

– På slutet kändes det jäkligt skönt, vi kände att vi vann för ”Honken” och han fick en riktigt fin inramning, säger Eriksson.