Kaos i svenskklubben: ”En lögnare”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
John Chayka.
Foto: Matt York / TT NYHETSBYRÅN
John Chayka.

Det stormar i Arizona Coyotes.

NHL-klubben har gått skilda vägar med general managern John Chayka – bara dagar före slutspelet.

Och det har inte varit någon harmonisk skilsmässa.

Det började storma bakom kulisserna redan för en månad sedan, då Arizonas ägare Alex Meruelo fick ett samtal, enligt Sportsnets trovärdige reporter Elliotte Friedman. Samtalet var från en annan NHL-ägare som ville få tillåtelse att prata med John Chayka, 31, om ett annat jobb.

Meurelo avvisade det först innan han valde att acceptera förfrågan. Enligt Friedman ska det ha handlat om ett större jobb hos en ägargrupp som har flera lag i andra ligor, och inte ett jobb som general manager.

Foto: Michael Ainsworth / TT NYHETSBYRÅN
Oliver Ekman Larsson.

”Klubben är besviken”

Relationen mellan Meruelo och Chayka försämrades snabbt. Chayka fanns bland annat inte med på ett möte när flera ur Arizonas ledning diskuterade kontrakt med stjärnforwarden Taylor Hall och hans agent förra veckan.

I helgen ska Chayka ha rivit sitt kontrakt med Arizona som sträckte sig till 2024.

"Klubben är besviken över hans handlingar och hans tajming samtidigt som Coyotes förbereder sig för att kliva in i NHL:s hubstad Edmonton, där laget ska påbörja sitt första slutspel sedan 2012. Chayka har beslutat sig för att ge upp på ett konkurrenskraftigt och starkt lag, en engagerad stab och Arizona Coyotes supportrar, de bästa fansen i NHL", skriver klubben i ett uttalande.

Kallas lögnare

John Chayka har kommit med ett uttalande till azcoyotesinsider.com och tidningen Arizona Republic.

”Jag älskar våra spelare, coacher, staben och fansen och jag önskar verkligen att jag kunde vara med laget i Edmonton. Sorgligt nog har situationen som ägaren har skapat gjort det omöjligt”, säger han bland annat.

En källa till azcoyotesinsider.com kallar dock Chayka för ”lögnare”.

”Det pratas om att medlemmar i organisationen började ta bort vissa av Johns funktioner som att prata med spelare och agenter, men verkligheten är att John övergav organisationen”, säger källan.

NHL-bossen kallas in

Dramat ser inte heller ut att vara över bara för att Chayka inte längre är general manager. Enligt Elliotte Friedman kan ärendet hamna i domstol och klubben vill kalla in NHL-kommissionären Gary Bettman för att medla i konflikten.

Den förra NHL-spelaren Steve Sullivan tar över general manager-rollen tillfälligt.

I Arizona spelar svenskarna Oliver Ekman Larsson, Carl Söderberg och Niklas Hjalmarsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!