”Han är en stor idol så det är en väldig ära”

Victor Hedman tangerar idolen med fjärde raka nomineringen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Victor Hedman
Foto: Chris O'Meara / TT NYHETSBYRÅN
Victor Hedman

NEW YORK. Lidas-klass.

Med sin fjärde raka Norris Trophy-nominering ser Victor Hedman till att tangera en klassisk Nicklas Lidström-notering.

– Han är ju en stor idol så det känns som en väldig ära att få i hans fotspår, säger ”Vigge” till Sportbladet.

Säsongerna 05-06, 06-07, 07-08 och 08-09 var Nicklas Lidström – fyra år i rad – nominerad för priset som årligen delas ut till NHL:s bäste back (och kammade hem tre av det som sammanlagt blev sju otroliga vinter i kategorin).

”Jag ser det som ett kvitto”

Sedan dess har ingen klarat av att rada upp en sådan svit nomineringar – förrän i år. Måndagens besked att Victor Hedman återigen är Norris-kandidat innebär att han också varit nominerad fyra säsonger på raken och det, i sin tur,  betyder att han tangerar Lidström-noteringen.

Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nicklas Lidström

– Väldigt kul, jag ser det som ett kvitto på att jag lyckats hålla en hög, jämn nivå över under längre tid, säger Tampa-stjärnan på telefon från hemmet i Florida.

– Och naturligtvis känns det som en väldig ära att få följa i ”Lidas” fotspår. Han är ju en stor idol och förebild.

Victor – som vann priset 2018 – är nominerad tillsammans med Washingtons John Carlson och Nashvilles Roman Josi den här gången.

– Jag tar verkligen inte sådana hedersbetygelser för givet, jag blir väldigt glad bara över att bli nominerad, det är inget att sticka under stolen med. Det finns otroligt många bra backar i den här ligan, fortsätter han.

Ingen gala på grund av pandemin

Någon Awards-gala i Las Vegas blir det, på grund av den pågående pandemin, inte i år. Istället gör sig Victor och kompisarna i Lightning just nu redo för den special-version av Stanley Cup-slutspelet som inleds i Toronto och Edmonton om mindre än två veckor.

– Det är väldigt kul att vara igång igen och träna med grabbarna och så länge vi är på rinken känns allt tämligen normalt, berättar han.

– Men det är klart att det samtidigt är rätt speciellt. Vi blir testade varje dag, går hela tiden i mask när vi inte är på isen och försöker vara så försiktiga som möjligt.

Alarmerande smittspridning

Det är särskilt viktigt då Florida olyckligtvis hör till pandemins amerikanska ”hot spots” och sett en alarmerande smittspridning senaste tre-fyra veckorna.

– Ja, det är och har varit tufft för den här delstaten och som sagt, man får vara väldigt försiktig när man inte är på rinken. Men förhoppningsvis kan vi ge hockeyfansen något roligare att tänka på de kommande månaderna, säger Norris-Hedman.

Tampa inleder fortsättningen av säsongen med en träningsmatch mot Florida 29 juli och har sedan sin första ”riktiga” drabbning – en gruppspelsduell –  mot Washington 3 augusti.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!