Carolina utklassade Washington: ”Ville aldrig sluta spela”

Ovetjkin sänkte rookien: ”En jävla smäll”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

RALEIGH. Först sänkte Alex Ovetjkin unge landsmannen Andrej Svetjnikov med en ruggig högerkrok.

Sedan blev han och lagkamraterna i Washington Capitals själva knockade.

Hungriga Carolina Hurricanes vann första playoff-matchen hemma i Raleigh på tio år med utklassningssiffrorna 5–0.

– Det var så otroligt kul ikväll att man aldrig ville sluta spela, säger svenske centern Lucas Wallmark till Sportbladet.

Det var elva minuter in i första perioden i tredje Stanley Cup-mötet mellan Carolina och Washington som ett ryskt råkurr utbröt på isen i PNC Arena i Raleigh.

Av oklara skäl valde 19-årige rookien – och supertalangen – Andrej Svetjnikov att utmana sin idol, Alex Ovetjkin, på fajt.

Ett kraftigt misstag, visade det det.

Den 14 år år äldre – och 18 kilo tyngre! – ”Ovie” släckte lyset för sin unge landsman med en högerkrok Mike Tyson hade applåderat.

”Tråkigt att se”

Svetjnikov tuppade av på isen och fick en stund senare hjälp att ta sig ut i omklädningsrummet – och bara en kvart senare kom beskedet att han spelat färdigt för kvällen.

– Det var en jävla smäll han fick. Väldigt tråkigt att se, men det är som det är. Vi får bara hoppas att han repar sig snabbt, säger Lucas Wallmark när vi träffar honom direkt efter slutsignalen.

1 av 2 | Foto: Gerry Broome / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Carolina Hurricanes utklassade Washington Capitals med 5–0

Ja, ett hårt slag – i dubbel bemärkelse – för Canes, i synnerhet som Michael Ferland även han tvingades lämna isen på grund av skada i samma skede.

Men inget kunde stoppa North Carolina-krigarna i denna första slutspelsmatch på hemmais sedan maj 2009. De hade bara bestämt sig för att vinna, samlade sig till en i det närmaste perfekt insats och krossade regerande mästarna med 5–0.

– Vi gjorde det för dom vi tappade också, alla fick ta sig i kragen lite extra och åta sig större ansvar i deras frånvaro, fortsätter Lucas.

– Det var överhuvudtaget en jäkligt bra match från vår sida. Jag tycker vi spelade bra även i de två första matcherna men kände att vi hade både och två nivåer till i oss. Ikväll kom vi dit och allt klaffade, vi spelade den hockey vi vill spela och då tror jag vi är ganska tråkiga att möta.

Högljutt i arenan

Inte heller lär det vara så kul för motståndarna att försöka hävda sig i det enorma trycket i PNC Arena. Hurricanes fick ohyggligt högljutt och passionerat stöd av sina utsvultna fans i natt. 

– Det var helt fantastiskt, jag vet inte om det egentligen är så många arenor som kan matcha det här, ler den 23-årige centern från Umeå.

– Redan när vi kom i våra bilar i eftermiddags togs vi emot av massor av tailgate-festande fans som applåderade in oss i hallen. Sedan, under matchen, var det sånt drag och så otroligt kul, att man aldrig ville sluta spela.

Ett skott på mål i andra

Det ville däremot gästerna från Washington – så fort det bara gick. Capitals stod för sin sämsta slutspelsmatch – ja, kanske match överhuvudtaget – på flera år.

De inte bara underlät att göra några mål. De försökte inte ens. I andra perioden hade de faktiskt bara ett enda skott på mål.

– Fullständigt oacceptabelt, säger Nicklas Bäckström.

– Vad som kan bli bättre till nästa match? Allting. Vi gjorde ingenting bra ikväll.

Denna nästa match spelas först natten till fredag och ja, då vill det verkligen till att mästarna skärper sig, eljest utjämnar Carolina serien och då kan vad som helst hända.

LÄS OCKSÅ

Klarar du Bjurmans Stanley cup-quiz 2019?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!