Sverige krossat av USA – slutar trea i JVM-gruppen

Publicerad 2021-01-01

Sverige blev överkört av USA i gruppfinalen.

Och Juniorkronorna får nu möta Finland i kvartsfinal i junior-VM.

Inför den avgörande gruppspelsmatchen mot USA kom det rapporter om att Sveriges målvakt Hugo Alnefelt inte skulle finnas med i truppen. Enligt Internationella ishockeyförbundet skulle Sverige starta med Calle Clang i målet. Men när matchen väl drog igång var det ändå Alnefelt som vaktade Sveriges målbur.

Och han och Juniorkronorna fick en mardrömsstart. Knappt en minut in i matchen gjorde Drew Helleson 1–0 till USA. Alnefelt misslyckades med att plocka ner en puck som i stället studsade ut till Helleson som ifrån sarghörnet kunde ge USA ledningen. Bakom Sveriges förlängda mållinje kastade Helleson in en chanspuck och den studsade sedan in i mål via Alnefelts benskydd.

”Inget bra fokus”

Kort därefter visade storstjärnan Trevor Zegras varför han är en av de mest haussade spelarna i den här turneringen. Amerikanen hittade en i princip obefintlig lucka ifrån en snäv vinkel efter fyra minuters spel.

Efter den första perioden var Viaplays expert Erik Granqvist kritisk mot den svenske målvakten.

– Väldigt sömnig. Man ska vara förberedd i de situationerna. Han släpper en slarvig retur, inget bra fokus på pucken, sade Granqvist i periodpausen.

Missade straff

Andra perioden började i samma stil som den första. Den här gången dröjde det två minuter innan USA gjorde sitt första av två mål i perioden.

Det ville sig inte alls för Sverige den här matchen. Inte ens när man fick en straff lyckades man spräcka USA:s nolla. Efter att Arvid Costmar blivit nerdragen i ett friläge lyckades Victor Söderström finta ner USA:s målvakt Spencer Knight och målet var i princip öppet. Men Söderström lyckades inte få ordning på pucken och fick inte ens iväg ett avslut.

Som extra salt i såren utökade USA till 4–0 direkt efter Sveriges missade straff och efter fyra insläppta mål valde Sveriges förbundskapten Joel Rönnmark att byta målvakt. Jesper Wallstedt byttes in och efter detta höjde sig Juniorkronorna en aning. Wallstedt och Sverige höll nollan efter målvaktsbytet men det var mestadels trögt för Sverige som var steget efter under hela matchen.

”Det är jobbigt”

Efter 0–4-förlusten var de svenska spelarna nedstämda.

– Tråkigt, surt att förlora. Tungt såklart, svårt att vinna matcher när man inte gör några mål. Det är jobbigt, säger svenska stjärnskottet Elmer Söderblom efter matchen.

Nu väntar Finland i kvartsfinal för Sverige, Finland som slutade tvåa i sin grupp bakom Kanada. Kvartsfinalen har nedsläpp klockan 21.30 svensk tid på lördag, den andra januari.