Namngav sonen efter United-legendaren

Victor Hedman om stora glädjen

Publicerad:

HOCKEY

NEW YORK. Det har gått tre och en halv månad sedan han fick lyfta Stanley Cup-bucklan – men Victor Hedman svävar fortfarande på moln när en ny säsong nu står för dörren.

Så är han inte bara regerande mästare heller. Sedan slagskotten senast smällde i NHL-sargerna har Conn Smyth-vinnaren från Ö-vik hunnit blivit pappa till lille sonen Rio, namngiven efter en Manchester United-legendar.

– Ja, jag kan inte sticka under stol med att namnet kommer från Rio Ferdinand. Han var en av mina stora United-hjältar när jag växte upp, säger NHL:s störste backstjärna till Sportbladet.

Det är hockey han spelar själv, Victor Hedman – bättre än de flesta andra på planeten. Men sporten han brinner för på fritiden stavas fotboll. Han är känd för att kunna rabbla laguppställningar hos samtliga lag i alla de stora europeiska ligorna på uppstuds – och för en gränslös kärlek visavi Manchester United.

Så ingen i ”Vigges” närhet förvånades det minsta när det blev känt att han och hustrun Sannas son fått namnet Rio. Rio Ferdinand spelade ju i United…

– Det finns många hjältar i Uniteds historia men Ferdinand var en av de stora för mig när jag växte upp. Han och Nemanja Vidic bildade ett fantastiskt mittbackspar under år då United hade enorma framgångar och vann hela tiden, berättar den 30-årige ångermanlänningen på telefon från hemmet i Tampa i Florida.

– Så, ja, jag kan inte sticka under stol med att namnet ursprungligen kommer därifrån. Och nu under hösten har vi kollat på alla Uniteds matcher ihop tv-soffan. Eller, han har väl inte tittat så mycket. Men han har haft sin fina United-tröja på sig varje gång. Med nummer 5 på ryggen förstås.

Victor Hedman förbereder sig för en ny NHL-säsong.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Victor Hedman förbereder sig för en ny NHL-säsong.
Foto: Jon Super / TT NYHETSBYRÅN
Rio Ferdinand.

”Bästa jag någonsin upplevt”

Det ska börjas i tid – i synnerhet om man heter Rio Hedman.

Den lille krabatens ankomst i mitten av oktober innebar den yttersta kulmen på vad som inte kan beskrivas som något annat än bästa hösten i Victors liv. Först vann han alltså Stanley Cup med sitt Tampa Bay Lightning – och utsågs till hela slutspelets viktigaste spelare, en ära inga andra svenskar än Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg renderats tidigare. Sedan blev det parad och flera veckors fest med lagkamrater hemma på Floridas västkust. Och så klev Rio alltså ut på scenen.

– Jo, det är utan tvekan den bästa ”off-season” jag någonsin upplevt, intygar ”Vigge”.

– Livet har verkligen förändrats, man har fått någon än sig själv att tänka på i första hand. Prioriteringarna och värderingarna blir annorlunda.

Det enda tråkiga är att mor- och farföräldrarna hemma i Ångermanland inte kunnat träffa nya barnbarnet ännu.

– Nej, på grund av pandemin har vi inte kunnat åka till Sverige och de inte kunnat komma hit. Tyvärr är världen så just nu, men förhoppningsvis blir det bättre snart och tills dess har vi ju Facetime och sådant, förklarar Victor.

– Det blir lite annorlunda framöver för mig också. Jag har varit med grabben hela tiden, men kommer se lite mindre av honom ett tag, för nu börjar ju en ny säsong igen.

Foto: Dirk Shadd / TT NYHETSBYRÅN
Hedman firar med Stanley Cup-bucklan i Tampa.

Tappat flera viktiga spelare

Ja, i söndags inledde regerande mästarna sitt träningsläger och i går gick de på is.

– Det kändes lite ovant. Vi har varit som mest tio killar på isen tidigare under vintern. Nu var vi 40. Men framförallt är det roligt att vara igång igen.

Målet i Tampa är förstås att upprepa bedriften från i höstas och vinna Stanley Cup en gång till.

– Mja, det första målet är att nå slutspelet. Det blir tufft nog i en ny division där vi spelar mot samma lag om och om igen, det kommer nästan vara som en bunt playoff-serier redan i grundserien, konstaterar Victor.

– Men vi tycker fortfarande vi har ett väldigt bra lag, även fast vi på grund av det frusna lönetaket tvingats säga hej då till flera bra spelare, bland annat tre backar, och kommer sakna dem. Kapacitet finns och jag ser dessutom fram emot att några av de unga killarna från vårt AHL-lag i Syracuse kliver fram i vinter.

Som Rio Ferdinand när han stormade in i engelska ligan i mitten av 90-talet…

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!