Talar ut - efter sprickan: ”Var förbannad”

Av: Max Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N
David Petrasek

David Petrasek, 42, är en stor HV71-legend.

Nu bryter han tystnaden om den omtalade maktkampen med den förre tränaren Andreas Johansson.

– Jag var vansinnig, säger ikonen i boken ”Triumfens ögonblick” som Jönköpings-Posten fått utdrag ur.

2014/15 var en stormig tid för HV71.

Säsongen inleddes med att den 14 år yngre Ted Brithén tog över kaptensbindeln från David Petrasek, som stod inför sin sista säsong i karriären. Hjärnan bakom tronskiftet var den nye tränaren Andreas Johansson.

– Det är klart att jag ville fortsätta som lagkapten, jag hade ju klarat av det värsta provet man kan ställas inför, ligga sist i serien och lyckas vända det och gå till kvartsfinal. Det självförtroendet man fick med sig av det som ledare, det ville jag få använda mig av och vinna SM-guld åt HV71 nästa år. Så jag var fruktansvärt besviken när jag fråntogs C:et, säger Petrasek i boken ”Triumfens ögonblick", en ny bok om HV71 som Jönköpings-Posten har publicerat utdrag ur.

”Han skapade osämja”

De båda parterna var inte överens om vilket ledarskap en tränare ska ha eller vad klubben ska stå för värderingar.

Enligt JP startade sprickan med färgerna röd och grön. Johansson ska enligt tidningen ha ringat in spelarnas nummer med en röd eller grön penna.

Den röda färgen stod för att spelaren inte var värd att satsa på medan den gröna stod för det motsatta. Ett avslöjande som bland annat fick sponsorer att lämna klubben.

– Vad han gjorde var att skapa osämja… så skapar man väl inte ett vinnande lag. Alla med röda ringar skulle frysas ut, punkt slut, säger ikonen i boken.

”Inget slut jag hade drömt om”

Petrasek har spelat 887 SHL-matcher för moderklubben HV, gjort 49 landskamper i Tre Kronor samt tagit ett VM-silver, och den 27 januari 2017 fick han se sin tröja upphissad i Kinnarps Arenas.

Men han hade hoppats på ett bättre slut på sin karriär.

– Det här var verkligen inget slut jag hade gått och drömt om och inget fick ju komma ut heller. Det var som man hade munkavle. Jag var vansinnig och ledsen på samma gång.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!