Växjö skrämde SHL-spöket Malmö

Publicerad 2020-10-22

Förra säsongen lade Malmö beslag på samtliga tolv poäng som stod på spel i lagens inbördes SHL-möten.

När de båda gängen stötte på varandra för första gången denna höst markerade Växjö att det fick vara nog så.

– Vi var påslagna från start och fick tid i anfallszon, sade Växjös Emil Pettersson till C More efter segern med 4–3.

Den inledande perioden bjöd på lågt tempo och dålig spelkvalitet. Periodens troligen svagaste insats stod gästande Malmö för då man spelade fem mot tre i två minuter utan att lyckas skapa en enda farlig målchans.

Inte heller Växjö bjöd på någon grannlåt. Det kändes helt logiskt att de första 20 minuterna mellan SHL:s, så här långt, två svagaste lag vad gäller målfabrikation spelades av utan att pucken nådde några nätmaskor.

Sylvegårds "ketchupeffekt"

Men efter den första pausen brakade det loss – åt båda håll. Malmös Emil Sylvegård kom fri med Växjös målvakt Erik Källgren och placerade in sitt första mål för säsongen.

Målet innebar en ”ketchupeffekt” för forwarden. Några minuter senare petade han in ett nytt mål, från sin sedvanliga position framför motståndarkassen i powerplay.

– Skönt att hänga dit två, det var på tiden, sade Emil Sylvegård i en pausintervju i C More.

Växjö replikerade dock på båda Sylvegårds fullträffar. Emil Pettersson respektive Richard Gynge såg med varsitt mål till att det stod 2–2 efter de två inledande perioderna.

Vainio avgjorde

När endast drygt en minut av den tredje perioden hunnit spelas blev även Richard Gynge tvåmålsskytt i matchen och såg därmed till att Växjö för första gången denna afton var i ledning. En stund senare ökade Juuso Vainio på till 4–2 och det småländska segergreppet såg ut att vara kopplat.

Med 41 sekunder kvar av den tredje perioden reducerade Malmös Fredrik Händemark. Spänningen i matchen var tillbaka och Malmö tog sin målvakt Oscar Alsenfelt i ett försök att komma ikapp. Växjö höll dock undan med ett nödrop.