Överkörd – då tog Tre Kronors målvakt allt

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2017-11-10

HELSINGFORS. Mason Raymond fick matchstraff efter en huvudtackling på svenske målvakten Magnus Hellberg.

Hellberg var förgrymmad efter smällen och ville göra upp med busen.

– Det går fort där ute. Jag hann inte undan, säger matchhjälten till Sportbladet efter 2–0-segern.

Tre Kronor mot Kanada för första gången sedan vårens magiska VM-final.

Och det blev en het och intensiv match.

Som i den andra perioden när Tre Kronors målvakt Magnus Hellberg hade pucken bakom eget mål – och blev attackerad av kanadensaren Mason Raymond, som delade ut en klockren huvudtackling på svensken.

Hellberg for till isen och blev liggande ett tag.

”Någon måste markera”

Ingen i det svenska laget visade känslor och gjorde upp med Raymond, så när Hellberg kommit upp på skridskorna ville han ta sig till utvisningsbåset för att få tag på sin kombatant – men hejdades på vägen fram.

– Det går fort där ute och jag hann inte undan. Men han träffade mig i huvudet, sade Hellberg efter match.

Raymond fick matchstraff och Tre Kronor ett fem minuter långt powerplay.

Många reagerade på att ingen utespelare stod upp mer för Hellberg, och en av dessa var den rutinerade NHL-scouten Tommie Bergman, som rankas som en av hårdare hockeysvenskarna någonsin. Tommie är i Helsingfors med uppdrag att scouta spelare till Torontos lag nästa säsong.

– Det var lite konstigt. Någon borde reagerat. Vet inte varför man inte gjorde det. Jag hade tagit hand om killen om jag varit på isen, sade Tommie Bergman och fortsatte:

– Det var ju samma sak för några år sedan när Kanada körde över Peter Forsberg på VM. Man måste stå upp.

Målet kom till slut

De fem minuterna som följde var inget vidare från Tre Kronors sida, och Kanada klarade av det numerära underläget.

Men när Simon Després åkte ur för en hög klubba i slutet av perioden kom till slut matchens första mål.

Skarpskjutande Patrik Hersley sköt från blå och Pär Lindholm stod framför kassen och styrde in pucken.

Supertalangen Rasmus Dahlin hade också en assist på målet.

Höll nollan trots pressen

I tredje perioden var Tre Kronor illa ute, men ett långt läge i tre mot fem blev vändningen. Sverige klarade 1:45 i spelformen och skulle strax därpå själva få chansen i powerplay.

Där tryckte Pär Lindholm in sitt andra för matchen – assisterad av firma Möller/Lindström – och fastställde samtidigt slutresultatet till 2–0.

Kanada pressade Tre Kronor i slutet men Magnus Hellberg tog allt. Målvaktshjälten blev sedan fast i en dopningskontroll efter matchen – och det drog ut på tiden.

– Det tog lång tid att kissa, förklarade 26-åringen.

För Magnus Hellberg var det första landskampen – och han höll alltså nollan i sin landslagsdebut.

– Det var en match som svängde mycket, en rolig match att spela, summerade Hellberg.