Silfverberg hyllas efter nattens succé: ”Fantastisk”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Den ultimata svenska playoff-artisten slog till i natt igen.

Jakob Silfverberg gjorde två mål, och spelade fram till ytterligare ett, när Anaheim i natt tvingade sig in i serien mot Edmonton med en 6-3-seger – och därmed är han tvåa i Stanley Cup-slutspelets målliga.

– ”Silvy” är en fantastisk hockeyspelare. Vi skattar oss väldigt, väldigt lyckliga som har honom här, säger coachen Randy Carlyle. 

Foto: Jeff McIntosh / TT NYHETSBYRÅN

Det finns några helt odiskutabla sanningar här i världen. 

Solen går upp i öster, älgar bor i skogen – och Jakob Silfverberg höjer sig flera klasser när det blir slutspel.

Så var det när han spelade med Brynäs hemma i Sverige, så har det varit sedan han kom till NHL och så är det den här våren också.

När Anaheim Ducks efter två raka, smått chockerande förluster hemma i Honda Center replikerade med en 6-3-seger mot Edmonton i våldsamt uppeggade Rogers Place i natt var han den store matchvinnaren. 

”Fantastisk”

Den 26-årige gästriken prickade,  medelst sitt patenterat sylvassa skott, in två mål och spelade fram till ett tredje, signerat Ryan Kesler.

Därmed går Jakob, med sammanlagt sex fullträffar,  upp på andraplats i slutspelets målliga. Bara Sidney Crosbys kedjekamrat Jake Guentzel har gjort fler – sju stycken.

– Ja,  ”Silvy” är en fantastisk hockeyspelare, säger coachen Randy Carlyle till Orange County Register.

– Det är bara att titta i protokollet från kvällens match. Vi skattar oss väldigt, väldigt lyckliga som har honom här. Han kan göra väldigt mycket saker.

Slutspelets snyggaste mål

Det behövdes också, för den tredje bataljen i serien var ännu en i raden av förbluffande vilda västern-shower i 2017 års Stanley Cup-slutspel.

Ankorna började med en rungande rivstart. Redan efter 25 sekunder fick Rickard Rakell en lysande passning över hela banan av Ryan Getzlaf, kom loss i friläge och snirklade in 1-0. Efter knappt 12 minuter var de uppe i 3-0.

De oförvägna kidsen från Alberta låter sig dock inte bekommas av nånting. Patrick Maroon reducerade i slutet av första, Anton Slepyshev åt upp ännu mer av gästernas försprång i början av andra och 08.40 in i mittakten  kvitterade Connor McDavid med slutspelets kanske hittills snyggaste mål, en solouppvisning av gudomlig kaliber.

Oilers fick dock bara känna sig riktigt glada en kort stund, för mindre än en minut senare replikerade Chris Wagner – och i tredje såg Silfverberg alltså till att döda matchen.

– Det är ett absolut måste att pusha framåt i de här matcherna hela tiden och det gjorde vi verkligen idag, säger Jakob själv till klubbens hemsida.

Kan kvittera på torsdag

Serien, som Edmonton fortfarande leder med 2-1, gör nu uppehåll i två dagar, under vilka Ducks åker till semesterorten Kelowna och vilar upp sig.

Natten till torsdag får de chansen att kvittera i Rogers Place – och Oilers chansen att skaffa sig slagläge.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!