Backen förlorad för Brynäs - klar för NHL

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

HOCKEY

Victor Söderström är förlorad för Brynäs.

Under söndagen blev det klart att backen skrivit på för NHL-klubben Arizona Coyotes.

— Det känns nästan lite overkligt, säger Söderström till Brynäs hemsida.

Viktor Söderström, 18, slog igenom ordentligt under den gångna säsongen, där han stod för sju poäng (3+4) på 44 matcher i SHL. Backen blev dessutom årets Tigerstipendiat och var med i U18-landslaget som tog VM-guld på hemmaplan.

I somras blev han även draftad som nummer elva i första rundan av Arizona Coyotes.

– Jag vet att Coyotes är ett väldigt talangfullt lag och att de har två svenska backar sedan tidigare, i Oliver Ekman-Larsson och Niklas Hjalmarsson. Det känns enastående att få bli del av den organisationen. Jag är bara så lycklig, sa han till klubbens officiella hemsida i samband med draften.

Förlorad för Brynäs - skrivit NHL-kontrakt

Under söndagskvällen står det också klart att den talangfulle backen kommer att åka över till andra sidan Atlanten för att försöka slå sig in i NHL-laget redan till nästa säsong.

– Det är jätteroligt och något vi verkligen ska vara stolta över. Gävle och Brynäs har länge producerat många bra spelare. Vi har en fantastisk juniorverksamhet som är en viktig del i vår organisation, säger sportdirektören Andreas Dackell till Brynäs hemsida.

”Har inte tagit in det riktigt”

Huvudpersonen själv:

— Det är jäkligt häftigt allt det här. Från att jag blev draftad till att jag nu skriver kontrakt. Det har gått så fort så jag har inte hunnit stanna upp och ta in det riktigt. Det känns nästan lite overkligt, säger Söderström och fortsätter:

— Det här är en chans inte många får och det är bara att ta den nu. Det är tuffare och bättre motstånd där borta så nu får jag träna hårt under sommaren och köra allt på campen, sen får man se hur det går.

Kan komma tillbaka till SHL

Det finns dock en klausul inskriven i backens kontrakt, om han inte skulle ta en plats borta i NHL.

– Om han inte skulle göra det finns det en klausul i kontraktet som gör att han kan återvända till Brynäs. Dock kan Victor bestämma själv om han vill spela AHL eller liknande ifall han ej tar plats i NHL. Det är inte Brynäs beslut. Men det är klart att han är välkommen hem om han vill, solklart, säger sportchefen Michael Sundlöv till Gefle Dagblad.

Brynäs kommer med största sannolikhet presentera Västeråsbacken Josef Ingman som ersättare för flyktande Söderström, något klubben själva bekräftade nyligen.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!