Robin Lehner vinner Guldpucken 2019

Av: Erik Avebäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Han var nominerad till Vezina Trophy.

Robin Lehner – som har öppnat upp om alkoholmissbruk och självmordstankar – utses nu till årets svenske hockeyspelare.

”Islanders gick på en säsong från att vara laget som släppte in mest mål i NHL till att bli laget som släppte in minst mål i ligan”, skriver Guldpucken-juryn i sin motivering.

Priset har delats ut sedan 1956.

Expressen och Svenska Ishockeyförbundet utser tillsammans årets hockeyspelare. Förra året vann William Karlsson priset – och innan dess tog Erik Karlsson hem utmärkelsen två år på raken.

I år tilldelas Robin Lehner priset efter en imponerande säsong med New York Islanders där han vunnit 25 av 46 matcher och 93 % i räddningsprocent.

– När jag fick beskedet att jag vunnit Guldpucken kollade jag igenom listan över tidigare vinnare och då förstod jag än mer vilket prestigefyllt pris det är. Ta bara de senaste årens vinnare med namn, som William Karlsson, Erik Karlsson och Victor Hedman, säger han till Expressen.

Öppnat upp om missbruk

Förra våren sökte Lehner hjälp för alkoholmissbruk och psykisk ohälsa genom att skriva in sig på en rehab-klinik i Arizona. Nu har han genomgått en livsförändring och framgångarna på isen talar för sig själva.

– Klubben hjälper mig på daglig basis och dömer mig inte. Det finns rätt hjälp för folk som inte ser ljuset i slutet på tunneln, med rätt personer omkring sig. Titta hur fansen har agerat: de har hjälpt mig på min resa och räddat mitt liv, har han tidigare sagt till Islanders twitterkonto.

Lehner var nominerad till prestigefyllda Vezina Trophy och på NHL:s Awards-gala vann svensken Masterton Trophy – den årliga utmärkelsen till den NHL-spelare som visat mest ihärdighet och störst personligt engagemang för hockeyn.

Robin Lehner med Bill Masterton Memorial Trophy, till höger, och William M. Jennings Trophy, till vänster.
Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Robin Lehner med Bill Masterton Memorial Trophy, till höger, och William M. Jennings Trophy, till vänster.
Publicerad:

LÄS VIDARE