Ola Karlman/TT

Publicerad 2020-03-05

Ex-mästarlaget Växjö har sladdat i SHL-tabellen mest hela säsongen.

Men lagom till SM-slutspelet verkar formen vara i antågande.

Marcus Sylvegård gjorde mål igen och segern med 3–2 hemma mot regerande mästarlaget Frölunda var smålänningarnas tredje raka triumf.

Frölunda HC

De två senaste mästarlagen i svensk ishockey återfinns på varsin tabellplacering som innebär deltagande redan i åttondelsfinal. Faktumet att båda lagen kom till spel med varsin 1–0-seger i ryggen indikerade att en målsnål afton möjligen var att vänta.

Under den inledande perioden small det i närkamperna, men inte i nätmaskorna bakom någon av målvakterna. Mållösa 20 minuter med tydlig slutspelskaraktär ute på isen, lyder en snabb sammanfattning.

Offensiven exploderade

Direkt efter den första pausen exploderade Växjös offensiv. Jacob Micflikier blev fri och placerade snyggt in matchens första mål. 13 sekunder senare stod Marcus Sylvegård för en vältajmad styrning som smet in bakom Frölundas målvakt Johan Mattsson – 2–0 till Växjö. Sylvegård visade energi i situationerna ute på isen och blev målskytt för andra matchen i rad – en ordentlig islossning för en spelare som dessförinnan nätat en enda gång på 36 SHL-framträdanden i Växjös tröja.

Frölunda sköt 28 skott mot motståndarmålet under matchens första 40 minuter men målvakten Viktor Fasth, som kom till spel med ett insläppt mål på de två närmast föregående matcherna, storspelade.

Höll undan

Växjös tredje mål, av lagkapten Erik Josefsson, såg matchavgörande ut. Men Frölundas Johan Sundström samt Rhett Rakhshani skapade, med varsitt mål, åter spänning i matchen. Växjö höll dock undan till tredje raka segern.

Tre omgångar återstår av SHL. Om lagen behåller sina nuvarande tabellplaceringar grundserien ut, tia (Växjö) respektive sjua (Frölunda), innebär det åttondelsfinal lagen emellan med start 14 mars.

Marcus Sylvegård, målskytt för Växjö. Arkivbild.