Grönborg om den dramatiska tiden med nyfödda dottern

Tre Kronors förbundskapten: ”Hon kan sluta andas”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

I början av augusti födde förbundskapten Rikard Grönborgs hustru Dawnie parets andra barn. 

Men det var en dramatisk födsel – både för Dawnie och lilla Grace Callie, som lider av Laryngomalaci, vilket gör att andningen kan stanna av. 

– Det är jätteläskigt när man sitter bredvid henne på nätterna och hon får de här andningssvårigheterna, berättar Rikard Grönborg. 

Rikard Grönborg, 50, la själv ut bilder via sociala medier på hustrun Dawnie och den nyfödda Grace Callie. Gratulationerna strömmade in och familjen var nu utökad till fyra. Vad många inte känner till är att både förlossningen och framför allt veckorna efteråt har varit dramatiska och ovissa för familjen Grönborg. 

Sedan Grace Callie föddes har hon haft problem med andningen. Hon har fått diagnosen Laryngomalaci, en ovanlig sjukdom som innebär andningssvårigheter för nyfödda.  

– Hon har verkligen problem att andas och det inträffar oftast på nätterna, då rosslar hon till och kan sluta andas under fem–tio sekunder och då måste vi försöka få igång andningen igen. Man verkligen hör att hon har problem, berättar Grönborg.

Om hjärnan blir utan luft under för lång tid är risken stor för bestående skador.

Hur gör ni för att få igång andningen igen?

– Det gäller att få upp henne, sätta henne i sittläge och få upp huvudet så hon får luft i lungorna.

Rikard Grönborg.
Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116
Rikard Grönborg.

”Det har varit jobbigt”

Orsaken till den ovanliga sjukdomen är att brosket som ska hjälpa till att andas inte är fullt utvecklat. 

– Och när vi har gjort undersökningar hörs ett slags blåsljud på hjärtat, säger Grönborg. 

Det måste vara en ständig oro för er?

– Ja, det har varit långa nätter, det är jätteläskigt när man sitter där och hon får de här andningssvårigheterna. När man sitter där tänker man hela tiden att ”oj, ska hon sluta andas”. Nu har min fru dragit ett mycket större lass än vad jag har gjort, men det sliter såklart på hela familjen. Det har varit jobbigt. Men jag måste verkligen hylla min fru som har varit en riktig klippa.

Får ni över huvud taget sova på nätterna?

– Det blir någon timme här och där. Vi har förmånen att min fru är hemma och även jag har varit hemma en hel del nu under hösten vilket gör att vi kan lösa av varandra och sova lite på dagarna för att få igen sömn.

Den senaste undersökningen gav dock ett positivt svar: 

– Vi var till läkarna i måndags och körde en sån där ”Cat Scan” (skiktröntgen) och hjärtat fungerar i alla fall som det ska. 

Men det är inte bara Grace Callies andningssvårigheter som plågat familjen Grönborg. Själva förlossningen, och veckorna efteråt, blev också komplicerade.

Framför allt för mamma Dawnie.

1 av 4 | Foto: Privat
Rikard Grönborg med nyfödda dottern Grace Callie.

Har en ärftlig sjukdom

Dramatiska födslar är inget nytt för Dawnie och familjen Grönborg. När storasyster Chloe föddes 2012 var det dels mitt under VM-turneringen där Rikard Grönborg stod i båset. Dels blev det en väldigt komplicerad förlossning när Dawnie tappade två liter blod och riskerade att förblöda. 

När de skar upp Dawnie låg blodkärlen för nära moderkakan och hon förlorade nästan två liter blod igen. Det blev väldigt intensivt och mycket aktivitet även om vi inte riktigt förstod hur allvarligt det var

Dawnie lider av den ärftliga blödarsjukdomen von Willebrands, en sjukdom som finns i Dawnies släkt:

– En kusin till henne dog i samband med en födsel. Även hennes mor och syster har tappat stora mängder blod vid förlossningar, berättar Rikard Grönborg.

Därför hade makarna Grönborg den här gången bestämt sig för ett planerat kejsarsnitt när Grace Callie skulle födas.

Men det blev minst lika dramatiskt. 

– När de skar upp Dawnie låg blodkärlen för nära moderkakan och hon förlorade nästan två liter blod igen. Det blev väldigt intensivt och mycket aktivitet även om vi inte riktigt förstod hur allvarligt det var.

Eftersom det var ett planerat kejsarsnitt och sjukhuset kände till Dawnies historik från förra födseln var det två läkarlag som övervakade förlossningen.

– De agerade väldigt proffsigt måste jag säga och såg till att hon snabbt fick nytt blod, säger Rikard Grönborg.

Säsongen inleds i Finland

När den akuta faran under förlossningen var över var det inte alls lika med att problemen var över. 

Tvärtom. 

Månaden efter födseln handlade om en massa pådrag och flera akuttider för Dawnie. Dels för en misstänkt blodpropp i lungan, dels för att hjärtat inte slog som det skulle.

– Hjärtat slog väldigt lågt och det berodde på att hon hade tappat så mycket blod. Sedan började det gå åt rätt håll och fyra veckor efter födseln blev hon friskförklarad, berättar Rikard Grönborg. 

Efter en relativt lugn höst rent arbetsmässigt drar Grönborgs sista säsong som förbundskapten igång på allvar med Karjala Tournament den 8 november. 

Hur kommer situationen på hemmaplan att påverka ditt jobb?

– Känslan är att vi börjar få mer och mer kontroll på det där med halsen för Grace Callie, det är andningen som fortfarande är lite oroväckande. Förhoppningsvis får läkarna ordning på även det de kommande veckorna och då ska det inte behöva påverka så mycket.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!