Fördel Vegas efter ny skrällseger

Publicerad 2018-05-15

Wow, Vegas!

Säsongens skrällgäng fortsätter att trotsa naturlagarna.

I natt kvitterade laget till 1–1 i matcher – borta mot Winnipeg – efter ett snyggt avgörande av förstakedjan ledd av William Karlsson.

– Kanske har vi visat hockeyvärlden att vi förtjänar att vara här, säger tvåmålsskytten Jonathan Marchessault efter 3–1-segern.

I den första konferensfinalen i söndags avgjorde Winnipeg Jets med tre snabba mål i den första perioden.

Men i natt var Vegas veteranmålvakt Marc-André Fleury glödhet från start.

I slutdelen av den första perioden kom utdelningen – för Golden Knights.

1–0 (13.23): Slovaken Tomas Tatar gjorde sitt första mål i slutspelet. Först missade han öppet mål, men petade in returen vid stolpen.

2–0 (17.22): Jonathan Marchessault fick fritt läge efter ett pucktapp av Jets i mittzonen och satte pucken enkelt bakom Jets-målvakten Connor Helleybuck.

Kort glädje för Jets

Därefter höll Hellebuyck och Fleury tätt i över 30 minuter.

Men 7.17 in i den tredje perioden spräcktes Fleurys nolla – och då med ”ofarligt” skott från snäv vinkel av 21-årige rookien Kyle Connor.

Vilt jubel bland de drygt 15 000 vitklädda hemmafansen i Bell MTS Place.

Men glädjen blev kortvarig.

88 sekunder efter reduceringen flög förstakedjan med William Karlsson, Reilly Smith och Jonathan Marchessault fram över isen.

Två matcher i Las Vegas

Den svenske centern stötte fram pucken till Smith som avancerade och passade till Marchessault. I fritt läge lyfte den sistnämnde in 3–1 med en backhand.

Mycket snyggt – och direkt dödande för Jets.

– Varje gång vi behöver ett stort spel från gruppen, så visar vi det. Kanske har vi visat hockeyvärlden att vi förtjänar att vara här, säger Jonathan Marchessault till AP.

Förutom assisten bokfördes William Karlsson för fina siffror i statistiken: 22.15 minuters speltid, +2 i plus/minus och 73,3 procent (11/4) vunna teckningar.

Vegas andre svensk – Oscar Lindberg – var inte ombytt i denna match.

I och med 3–1-segern står det 1–1 i bäst av sju matcher och Golden Knights har nu övertagit hemmafördelen. Match 3 och 4 spelas i Las Vegas på onsdag respektive fredag.

I den andra konferensfinalen leder Washington Capitals med 2–0 i matcher mot Tampa Bay Lightning efter tunga segrar på bortaplan.

Kommande natt är det dags för match 3 i USA:s huvudstad.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se