Tre Kronor

Seger i hemmaturneringen efter drömstart

Av: 

TT

Tre Kronor fick jubla mot Finland i Globen.

Tre Kronor fick jubla mot Finland i Globen.

Foto: TT

HOCKEY

Andra raka turneringssegern och den första på hemmaplan på åtta år.

Tre Kronor sopade rent och tog tredje raka vinsten i Globenturneringen efter 5–1 mot Finland.

Men hur många från det här laget kommer med till VM?

– Omöjligt att säga, jag vill ta ut det bästa laget, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

I mars åker Garpenlöv och hans assistenter till Nordamerika för att ragga NHL-förstärkning till VM i Schweiz.

I fjol var 21 av 25 spelare i VM-laget från NHL, guldåren före 20 respektive 19.

– Jag vill ta ut det bästa laget. Då måste man ta med vad som hänt här (i landslaget) under året, vilka som är tillgängliga och sedan får man börja bygga truppen. Det är en process man börjar med i början av april och sedan vet man inte riktigt vart det tar vägen, säger Garpenlöv.

Tre Kronor hade inte vunnit sin egen hemmaturnering på åtta år och behövde en poäng i finalmatchen mot Finland, som behövde tre för att stå som slutsegrare.

En drömstart med 3–0-ledning efter 15.43 banade vägen. Svenskarna visade upp en imponerande effektivitet och gjorde tre mål på fem skott i öppningsperioden.

Fagemo målskytt igen

Linus Johansson, som också gjorde 5–1, svarade för ledningsmålet – hans premiärmål i Tre Kronor. JVM-stjärnan Samuel Fagemo gjorde sitt andra mål på två matcher när han dunkade in 2–0 i numerärt överläge och Daniel Zaar fixade 3–0.

Sedan storspelade målvakten Magnus Hellberg och tog 27 av 28 skott när finländarna tog över och jagade mål.

Johan Garpenlöv ledde nu sitt landslag till andra raka turneringssegern efter vinsten i Moskva i december sedan han inlett med att bli sist i Karjalaturneringen i november.

– Det blir bättre och bättre. Vi hade kunnat ta minst en seger redan i Karjala, vi har haft ett gäng killar som har varit med i alla turneringar och de börjar förstå hur vi vill spela och vilken roll de har. Det är alltid en process när det kommer in nya ledare, säger Garpenlöv som klev upp från assisterande till ansvarig och ersatte Rikard Grönborg inför säsongen

Ersättarna glänste

Flera av de ledande spelarna i Globenturneringen var inte uttagna från början – utan kom in på återbud.

SHL-poängkungen Marcus Nilsson gjorde fyra poäng, ett mål och tre assist, och utsågs till turneringens bäste forward och JVM-succén Samuel Fagemo gjorde två mål på två matcher. Fagemos JVM-kollega Nils Lundkvist, Luleåbacken, har imponerat stort och var en av de ledande backarna i ett försvarsstarkt svenskt lag. Alla tre gjorde landslagsdebut i turneringen.

– Det är skickliga spelare. Lundqvist är JVM-spelare och en skicklig back, en förstarunda, hans kurva pekar rakt upp. Det är samma sak med Fagemo.

TT: Har Marcus Nilsson överraskat dig?

– Inte offensivt, det visste jag ju att han hade i sig. Jag tycker han har imponerat och visat att han kan hantera det andra spelet som vi har haft frågetecken kring. Det var jättekul att se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Turneringsseger tack vare ett bananskal

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tre Kronor

Ishockey