Feltenmark bryter sekretessen mot ishockeyförbundet

Publicerad 2021-03-31

Presschefen Anders Feltenmark och förbundskapten Pär Mårts under ishockey-VM 2015 i Ostrava

Ishockeyprofilerna har gått ut med tredje upprop för Anders Feltenmark.

De bryter sekretessen kring uppsägningen och en utredning har kommit fram till att den beror på ett felaktigt skickat mejl.

”Han tvingades bort från jobbet på grund av sitt fackliga arbete för jämlika löner och sitt fackliga engagemang för den sexuellt trakasserade kvinnan vid Svenska Ishockeyförbundets kansli”, skriver de i ett öppet brev.

Lennart Hovelius, Curre Lundmark och Håkan Westergren är initiativtagare till ett tredje upprop för tidigare informationsassistenten Anders Feltenmark på Svenska Ishockeyförbundet.

Uppropet är också underskrivet av profiler som Inge Hammarström, Anders Hedberg, Hardy Nilsson, Mats Näslund, Anders Eldebrink, Börje Salming, Bengt-Åke Gustafsson, Tomas Sandström, Thomas Rundqvist och Ulf Sterner.

De har tagit hjälp av det de kallar en oberoende utredning gjord av Dennis Töllborg som är professor i rättsvetenskap på Göteborgs universitet.

”Svenska Ishockeyförbundet har under gällande tystnadsplikt anklagat Anders Feltenmark för att ha agerat grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Hur en fackklubbsordförande kan agera illojalt då han arbetar för jämlika löner mellan könen och agerar för en sexuellt trakasserad kvinna på Svenska Ishockeyförbundet, är för oss ofattbart. Anders Feltenmarks agerande har varit rakryggat, hjältemässigt och helt oklanderligt. Unionens och Sif:s agerande har däremot varit grovt klandervärt i strid med de värdegrunder som borde gälla för dessa organisationer”, skriver ishockeyprofilerna i uppropet.

Skickade mejl fel

Dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt har sagt till Radiosporten att Anders Feltenmark agerat ”grovt illojalt”.

Utredningen visar att Anders Feltenmark skickade ett internt mejl för att informera om fallet av sexuella trakasserier.

I mejlinglistan ska av misstag en reporter på Sveriges Radio ha inkluderats, i mejlet namngavs både gärningsmannen och offret.

I utredningen står att skälet till avskedet uppgavs muntligen vara det aktuella mejlet: ”Den är den enda grunden till påståendet om grov illojalitet och som föranledde att Svenska Ishockeyförbundet beslöt underrätta Anders Feltenmark om avsked.”

”Psykiskt pressat läge”

Ishockeyprofilerma föresår att Unionens högsta ledning och ishockeyförbundets styrelse ska rätta till det som de tycker är en felaktig hantering av det här ärendet genom en omförhandling.

”Med cirka 15 minuters betänketid upplevde han i ett psykiskt pressat läge inget annat val än att skriva på en ”överenskommelse” mellan sig och arbetsgivaren, där den senare helt dikterade villkoren. Det skedde utan föregående information och på Unionens uppmaning”, skriver de vidare i uppropet.

Unionen och Sif uppges ha avvisat kravet på en omförhandling.

Ishockeyprofilerna frågar sig: ”Hur kan arbetsgivaren helt grundlöst beskylla den entledigade för grov illojalitet, när han enbart utfört sina uppgifter som fackordförande? Hur kan styrelsen för ett av våra största idrottsförbund och ett av våra största fackförbund anse att detta är en korrekt behandling av en medmänniska?”

”Onödigt av honom”

Svenska Ishockeyförbundet har tagit del av uppropet som har skickats ut.

– Vi har från Svenska Ishockeyförbundet hanterat ärendet utifrån de regelverk som finns. Det var en facklig förhandling där Anders Feltenmark företräddes av Unionen och avtalet skrevs under. Vi har inget mer att tillägga, säger Mats Larsson som styrelseledamot och ordförande i Svenska Ishockeyförbundets juridiska kommitté.

Vad är ishockeyförbundets svar på de anklagelser som Anders Feltenmark kommer med?

– Vi trycker framförallt att det känns onödigt för Anders Feltenmarks del. Det är olyckligt, även om det står fritt att göra det. För det är oklart vem det gagnar. Uppropet ville häva sekretessbestämmelsen som fanns i avtalet och ishockeyförbundet sa okej till att anlita professorn för en utredning.

”Ett antal händelser”

Vad är ert svar på krav på omförhandling av avtalet?

– Från Svenska Ishockeyförbundets del är det legala avslutat. Frågan är lyft som den ska och det har lett till en facklig förhandling, där han är företrädd av en stark förening och man har kommit fram till ett avtal. Det är avslutat för vår del.

Stämmer det att det felskickade mejlet har varit till grund för uppsägningen?

– Jag vill inte kommentera orsaken. Det fanns ett antal händelser som gjorde att man lyfte upp frågan och att det hanterades på rätt sätt. Bedömningen från både arbetsgivarhåll och uppenbarligen arbetstagarhåll var att man kom fram till det här avtalet.

Lämnade efter 24 år

Den var den 6 april förra året som nu 59-årige Anders Feltenmark efter 24 år lämnade sin anställning hos förbundet.

Enligt arbetsgivaren skulle det handla om arbetsbrist och den anställde fick tystnadsplikt.

Den 29 oktober dömdes en medarbetare på Svenska Ishockeyförbundet av tingsrätten till 80 dagsböter á 1000 kronor för sexuellt ofredande.

Anders Feltenmark som facklig representant på ishockeyförbundet var den som polisanmälde det inträffade.

Under året valde även Tommy Boustedt att lämna sin post som generalsekreterare efter många år.

Curt Lundmark

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln