Djurgården bröt förlustsviten

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Djurgården kan vinna utan Andreas Engqvist också.

Efter tre raka förluster sedan landslagscenterns hjärnskakning blev det seger med 3–2 efter övertid borta mot Örebro.

– Vi gjorde mål som vi behöver nu när vi inte har ”Ante”, säger huvudcoachen Robert Ohlsson.

Det var vid 4–0 segern borta mot Mora på annandag jul som Djurgårdens ledande center Andreas Engqvist åkte på en hjärnskakning.

Efter den matchen blev det tre raka förluster i mellandagarna och inledningen av 2018 för Stockholmslaget.

– Jag tycker att det var viktigt att vi fick ett trendbrott. 2–2-kvitteringen är ett sådant där mål som vi behöver nu när vi vi inte har ”Ante” som kanske har gett oss spelmålen – nu behöver andra hitta in och ta de där skymningarna och styrningarna, så det är glädjande att se det målet, säger Robert Ohlsson.

– Det är viktigt att vi stänger ansiktet på målvakten för att få kassarna. Det är viktigt för oss för att komma ur en sådan här torsktrend.

Engqvist långt från spel

Den betydelsefulla 2–2-kvitteringen efter 16.33 i den andra perioden gjordes efter aggressivt driv mot mål av framförallt Niclas Bergfors och Patrik Lundh – det var Bergfors som styrde in David Bernhardts backskott, och Lundh som skymde Örebro-målvakten Eero Kilpeläinen.

– I dag såg det ut lite mer som gamla Djurgården. Vi hittade tillbaka till det spelet som vi har haft tidigare, säger Robert Ohlsson.

Hur är dagsläget med Andreas Engqvist?

– Han är inte symtomfri, han har fortfarande en hjärnskakning som han behandlar. Tiden får utvisa – jag vet inte egentligen hur lång tid det tar, just nu är han inte i träning.

Den 30-årige rutinerade centern spelade alla tre matcherna för Tre Kronor i One Channel Cup i Ryssland i december och har varit högaktuell för OS i sydkoreanska Pyoengchang i februari.

Bourque segerskytt

Matchvinnare 1.06 in på övertiden i spel tre mot tre blev kanadensiske måltjuven René Bourque som frispelad av Patrik Lundh satte pucken till 3–2 mellan benen på Örebro-målvakten Eero Kilpeläinen.

– Vi hade tur som kunde utnyttja deras byte. Det var en bra passning jag fick, säger Bourque.

Djurgården tog ledningen efter tre minuter i den första perioden genom ett backskott från Linus Hultström i spel fem mot tre.

Örebro kvitterade drygt tre minuter senare när Johan Wiklander tryckte en backhand från nära håll, och hemmaledningen kom efter drygt halva matchen när Joakim Andersson fick öppen kasse efter fint powerplay-spel.

– Jag är tacksam och glad över att vinna, för vi har kommit från de tre senaste matcherna och inte fått med oss vinsterna. Vi har jobbat hårt och nu får vi med oss en seger – jag gillar skridskoåkningen och intensiteten i matchen, det finns många som gick max där ute och som hockeytränare gillar jag det, säger Robert Ohlsson.

– Jag har stor respekt för dagens motstånd – jag tycker att det är ett av de lag som jobbar och krigar hårdast i ligan, som nästan är tuffast att möta och de har sina målchanser och kunde ha vunnit. Det var två bra lag i ligan som förtjänar bra resultat av det jag har sett hittills.

”Tveksamt byte avgjorde”

Örebro har bara tagit en trepoängare på de 14 senaste matcherna – det här var femte raka förlusten, den andra raka på övertid.

En poäng mot Djurgården innebar att Örebro att tappade elfteplatsen till Mora i bottenstriden.

Det avgörande målet kom precis som borta mot Brynäs i lördags i ett flygande byte.

– Vi gick för att vinna i tredje perioden, men vi har inte självförtroende för att avgöra. Vi hade flera fina chanser, Jere Sallinen var fri framför målvakten i slutet, säger Örebros huvudcoach Niklas Sundblad.

– Det var ett tveksamt byte vid segermålet – de var tio meter före där, jag fick känslan att de bytte för tidigt när jag kollade på videon i efterhand. Det är något domarna måste vara vaksamma på.

Slutsåld lördagsmatch

SHL fortsätter på lördag då Djurgården spelar hemma mot Frölunda inför ett redan slutsålt Hovet, Örebro reser till Luleå för bortamatch.

Djurgården har trots sin svacka behållit andraplatsen i SHL-tabellen.

– Många lag jagar oss bakom. Nu ska vi bjuda på fest inför hemmapubliken på lördagseftermiddagen, säger Bourque.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!