Pettersson hyllades när Växjö gick till semifinal

Publicerad 2017-12-12

Växjö är klara för semifinal i CHL. Detta efter att ha besegrat Bern i returen med 4–2.

Elias Pettersson, som blev matchhjälte med sitt viktiga 3–1-mål, hyllades under matchen.

– Han är i klass med Peter Forsberg på små ytor, säger experten Erik Granqvist under Viasats sändning.

Inför glesa läktare i Vida Arena, 1 275 åskådare, skulle det avgöras vilka av Växjö och Bern som skulle ta sig till semifinal i CHL. Första mötet nere i Schweiz slutade 3-2 till NLA-serieledaren, vilket betydde att en uddamålsseger för Växjö i returen skulle innebära förlängning - medan en vinst med två mål eller fler innebar semifinal-avancemang.

Och det började också bra för Lakers. Drygt två minuter in i den första perioden tryckte kanadensaren Andrew Calof in sitt andra CHL-mål för säsongen, en retur i slottet på ett backskott från Oliver Bohm.

Efter en pigg inledning släppte därefter serieledarna på gasen, vilket gjorde att Bern fick en gratischans in i matchen.

Den tog schweizarna.

På det efterföljande powerplayet på matchens första utvisning, Erik Josefsson som åkte på två minuter för holding, fick gästerna in en kvittering. Victor Andrén, som stod i Viktor Fasths frånvaro, fick inte ordning på pucken framför mål och i stället kunde Mark Arcobello lägga in pucken i nätmaskorna via en backhand.

Växjö skulle dock komma tillbaka. 3.42 in i andra perioden stod både lagkaptenen Liam Reddox och Pontus Netterberg fria framför Bern-keepern Leonardo Genoni, vilket hemmalaget utnyttjade. Nytt backskott från Oliver Bohm, retur rakt ut som Reddox vispade in i nät. 2-1 till Växjö och förlängningsläge återigen där och då.

Andrén storspelade mellan stolparna

Men precis som i första perioden tillät Växjö bortalaget ta över spelet. Bern skapade många, långa anfall där Andrén sattes på stora prov flera gånger, något Växjö-målvakten dock klarade av med bravur. Under slutet av den andra perioden fick Bern ett jätteläge, efter ett hårt tryck i offensiv zon - där ett powerplay också ingick - men Victor Andrén stod för en superräddning med klubban när pucken dansade precis framför mållinjen.

– Vi ska vara glada att vi leder. Vi bjuder in dem i matchen och låter dem vända spelet mot oss alldeles för lätt. Vi står för mycket stilla, det är ingen fart i det vi gör, sa Linus Fröberg i periodpausen till Viasat.

Elias Pettersson avgjorde - och hyllades

Likt de två första perioderna öppnade Växjö starkt även i tredje. Elias Pettersson, som fram till då varit relativt osynlig i matchen, testade först ett skott som Berns Beat Gerber täckte.

Men funkade det två gånger om för Gerber?

Icke.

När Elias Pettersson sekunderna senare fick en ny möjlighet från den högra tekningscirkeln drog han pucken lite i sidled, och tryckte sedan upp pucken i det första krysset, förbi Gerber och helt otagbart för en skymd Leonardo Genoni i målet. Petterssons fjärde mål i CHL den här säsongen och 3-1 i matchen.

Efter målet höll Viasat-experten Erik Granqvist inte tillbaka på hyllningarna för JVM-spelaren.

– Han är i klass med Peter Forsberg på små ytor, säger han under Viasats sändning.

Under nästkommande powerplay utökade Växjö sedan ledningen. Joel Persson skottfintade från blå, passade i sidled till Robert Rosén som från vänsterkanten direktsköt upp i första krysset. 4-1 och matchen var avgjord - trodde många.

Men en reducering skulle komma. Med dryga sex minuter kvar av tredje fick Mark Arcobello in sitt andra mål för kvällen, vilket medgav en spännande avslutning på matchen. En stolpträff i powerplay, ett massivt tryck mot Växjö-kassen - men Viktor Andrén lyckades stå emot.

Växjö klara för semi

Växjö vann med 4-2 och är klara för CHL-semifinal efter totalt 6-5 och där väntar nu tjeckiska Liberec som slog ut schweiziska Zürich.