Stora elsmällen för SHL-klubben – kan skada ungdomsverksamheten

Publicerad 2022-09-08

De stigande elpriserna slår hårt mot idrottsklubbarna i södra Sverige.

Rögle är en av föreningarna som oroas över vad det kan innebära för framtiden.

– Enda sättet att riktigt sänka förbrukningen är att ta bort en eller två isar men dit hoppas jag verkligen inte vi kommer, säger RBK:s klubbdirektör Daniel Koch till Sportbladet.

Följ ämnen
Rögle BK

De höga elpriserna gör att det kommer att bli dyrt för Sveriges idrottsklubbar att bedriva sin verksamhet i vinter. Dyrast blir det för klubbarna som äger sin arena och tillhör elprisområde fyra i landets sydligaste delar.

SHL-klubben Växjö Lakers stämmer in på båda punkterna och har tagit till åtgärder.

– Vi har investerat i ny teknik för inneklimatet i arenan vilket ger en bra minskning på förbrukningen. Det gjorde vi redan förra året, säger Lakers vd Johan Markusson till Sportbladet.

– Nu handlar det mest om att optimera driften. Många bäckar små. Tyvärr är ju isproduktion väldigt energikrävande hur man än vrider och vänder på det.

Kan det bli aktuellt att sänka värmen i hallen eller till och med dra ner på istider?

– Vi jobbar med temperaturer hela tiden men det finns gränser för vad vi kan göra då det påverkar isens kvalitet. Vi kommer inte dra ner på istider som det ser ut nu, säger han.

PLUS: Så röstar SHL-spelarna i valet 2022


Daniel Koch.

Kan tvingas ta bort isytor

Ett annat lag som kämpar med stigande elpriser är Skånelaget Rögle. Ängelholmarna hyr in sig på sin arena men står själva för elkostnaderna.

– Vi har beställt solceller till taket på Catena Arena. Tyvärr kan de inte levereras förrän till våren. Vi har även gjort en rad mindre energibesparande investeringar som till exempel ny lågenergibelysning i gamla träningshallen, säger Rögles klubbdirektör Daniel Koch till Sportbladet.

Enligt Radiosporten betalar Rögle omkring tre miljoner kronor för elen under en vanlig säsong. Förra året dubblades den summan och i år kan kostnaden uppgå till omkring femton miljoner.

– Utmaningen är att cirka 90 procent av vår förbrukning kommer från kyla, ventilation och avfuktning, med andra ord frysa och underhålla våra isar. Med priserna vi ser nu är och blir det en utmaning att bedriva ishockey och konståkningsverksamhet i södra Sverige.

Kan det bli aktuellt att sänka värmen i hallen eller till och med dra ner på istider?

– Värmen här är helt återvunnen från våra kylkompressorer så värmen drar i princip ingen extra el för oss. Enda sättet att riktigt sänka förbrukningen är att ta bort en eller två isar men dit hoppas jag verkligen inte vi kommer. Det skulle ju få en stor påverkan framförallt på vår ungdomsverksamhet, säger Daniel Koch till Sportbladet.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!