Uppdaterad 2016-09-14 | Publicerad 2016-09-08

Överkört av Eisbären Berlin

Seger ett måste och kniven mot strupen.

Då blev Luleå stundtals utspelade hemma mot Eisbären Berlin – och är nu ute ur CHL.

– Det var en urusel insats, säger tränaren Stefan Nilsson till SVT efter förlusten med 2–5.

Luleå HF

Turneringsseger för två år sedan och ut i kvartsfinalen mot Frölunda i fjol.

Men i år tog det tvärstopp redan i gruppspelet i Champions Hockey League.

I kvällens hemmamtch mot Eisbären Berlin hade Luleå kniven mot strupen och var tvunget att vinna för att över huvud taget ha chansen att ta sig vidare till slutspel.

Något man inte var nära att lyckas med.

"Händer ju absolut ingenting"

Redan efter knappt tre minuter hamnade hemmalaget i underläge i Coop Norrbotten arena när Julian Talbot förvaltade ett friläge på bästa sätt.

Och i den andra perioden var det ridå.

Bortalaget ökade på till 0–2, 0–3 och 0–4 och spelade ut Luleå efter noter.

– Luleå gör en riktigt svag andraperiod. Berlin är det bättre laget och Luleå släpper till massor av målchanser, konstaterade SVT:s expert Mikael Renberg och slog fast:

– Man måste komma tillbaka till ett slags grundspel, det händer ju absolut ingenting.

Uppryckning i tredje

Till den tredje perioden ryckte hemmalaget dock upp sig. Först reducerade Anton Hedman till 1–4 och när Ilari Melart med drygt elva minuter kvar satte 2–4 fick hemmapubliken upp hoppet.

Ett desperat Luleå tog ut målvakten Joel Lassinantti med hela åtta minuter kvar, men satsningen gick inte hem.

Gästernas Daniel Fischbuch punkterade matchen när han satte 5–2 i tom kasse.

Luleå är därmed utslaget ur Champions Hockey League och efter slutsignalen var det inga muntra ord från tränaren Stefan "Skuggan" Nilsson.

– Redan när de gör 1–0 så blir det som en kollaps mentalt där ute. Alla beslut vi tar blir fel, säger han till SVT.

– Jag är väldigt besviken över att vi gör en så dålig match och missar att gå vidare. Vi satsade hårt på att gå vidare i CHL och att vi inte gör det är en besvikelse för hela organisationen.

Linköping vidare

Strax innan Luleås uttåg ur CHL gick redan ett slutspelsklart Linköping på knock i Saab arena. Hemma mot franska Gap Rapaces vände laget underläge i första perioden till seger med hela 6–1.

I övrigt spelades två träningsmatcher inför SHL-premiären nästa vecka.

I Valbo följde Brynäs upp straffsegern mot Djurgården med en 4–3-vinst mot Örebro.

Hemmalaget tog en betryggande ledning fram till 4–1 efter bland annat två mål av Jacob Blomqvist. Örebro reducerade två gånger om men fick ändå se sin svit på tre raka segrar ta slut.

Samtidigt gick Malmö segrande ur försäsongsderbyt mot Rögle i Ängelholm.

Redhawks tog ledningen i första perioden genom Bryan Lerg innan Andreas Thuresson kvitterade till 1–1 i mittperioden.

Matchen fick ett sent avgörande när Jens Olsson med fem minuter kvar på klockan satte 2–1 till Malmö.