NHL

NHL återupptas i augusti: ”Allt känns lite ovisst”

Av: 

Per Bjurman

Mika Zibanejad är en av de svenskar vars NHL-säsong återupptas i augusti.
Mika Zibanejad är en av de svenskar vars NHL-säsong återupptas i augusti.

HOCKEY

NEW YORK. Nu är det helt klart.

NHL-säsongen återupptas första augusti – och redan på måndag samlas de inblandade lagen för träningsläger.

– Alltihop känns lite ovisst, men när vi väl börjar spela igen tror jag allt kommer bli bra, säger New York Rangers-stjärnan Mika Zibanejad till Sportbladet.

Redan förra helgen blev detaljerna i NHL:s så kallade ”Return-to-play”-plan kända – och i natt valde spelarfacket alltså att ratificera såväl den planen som det nya kollektivavtal som sträcker sig till säsongen 2025-2026.

Det betyder att den udda pandemi-versionen av Stanley Cup-slutspelet verkligen inleds i ”hub”-städerna Edmonton och Toronto första augusti – och redan nu på måndag samlas de 24 lag som ska delta för träningsläger i sina respektive träningshallar.

– Det är ju lite speciellt. Man är inte riktigt van vid att sätta igång med träningscamp den här tiden på året, säger Mika Zibanejad.

Han flög, som de flesta av sina landsmän i ligan, hem till Sverige i mars men återvände förra torsdagen till ett New York som alltjämt är halvt om halvt igenbommat.

– Det är en väldig skillnad mot Sverige, det måste jag ju säga. Å andra sidan har jag inte sett så mycket av stan ännu, vi fick börja med en vecka i karantän så jag har fram tills alldeles nyss bara  suttit i lägenheten, fortsätter han.

– Svårt att ta sig hit igen? Nä, Rangers skickade faktiskt ett plan så för oss var det väldigt smidigt.

Zibanejad: ”Allt är lite ovisst”

Nu ser stockholmaren – som var i sitt livs form när grundserien avbröts och i en av de sista matcherna ju pangade in fem mål – fram emot att få återuppta säsongen. Trots att pandemin fortfarande rasar i Nordamerika och att åtskilliga NHL-spelare testat positivt under förberedande läger senaste veckorna.

– Just nu är allt lite ovisst och ovisshet skapar alltid funderingar, det är nog bara mänskligt. Men när vi väl börjar spela tror jag det kommer kännas som det ska igen. Även om det såklart blir en situation man inte är van vid.

Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin.

Nicklas Bäckström, som befunnit sig i Washington i två veckor, håller med. 

– Man har respekt för viruset men jag litar på att vi har en bra plan och att säkerheten kommer vara så bra som den kan vara, säger han.

– Det blir väldigt annorlunda, men det är lika för alla och vi har fortfarande ett väldigt fint pris att spela om. Jag tycker det här ska bli lite kul. Vi har också två veckor på oss att komma i form så den här ringrosten han känt första träningarna har man snart skakat av sig.

Liksom de flesta andra har ”Bäckis” lämnat familjen hemma i Sverige – och det kommer dröja innan han får träffa partnern Liza och de tre barnen igen.

– Vi kom fram till att det blir bäst att hon är kvar där och får den hjälp hon behöver av släktingar och vänner. Det är inte jättekul, men man får bita ihop. Det här är en speciell tid.

Filip Forsberg.

Forsberg: ”Kul att börja spela”

Nashvilles skarprättare Filip Forsberg har amerikansk flickvän och hör till de få svenskar som stannat kvar i USA under hela uppehållet – och just därför är han också extra glad över att säsongen nu återupptas.

– Det hade varit rätt jäkligt om man suttit här i tre månader och sedan inte fått spela mer, säger han på telefon från hemmet i Music City.

– Nu ska vi bara se att allt går bra den här sisten biten också, så alla kommer in i ”bubblan” i Edmonton och Toronto. Väl där tror jag allt kommer vara tämligen säkert och då ska det bli väldigt kul att börja spela.

Även Filip är dock inställd på en udda upplevelse.

– Ja, det är klart det kommer vara lite konstigt att spela utan publik. Men när matcherna drar igång tror jag ändå att det i hög grad känns som vanligt. Ingen kommer vilja förlora, det kan jag garantera.

Så spelas slutspelet

Samtliga matcher i slutspelet avgörs i Rogers Place i Edmonton respektive Scotiabank Arena i Toronto. De åtta lägst rankade lagen i de båda konferenserna börjar med play-in-serier a bäst av fem matcher – medan de lag som redan är klara för första ”riktiga” omgången gör upp om seedning i ett rakt gruppspel.

De första veckorna kommer det spelas sex matcher per dag, så den som vill hänga med i hela dramat får förbereda sig på rena rama dygnet-runt-sessionerna i tv-soffan. 

Från och med första reguljära rundan avgörs alla serier som vanligt i bäst av sju matcher.

Stanley Cup-finalen kommer att inledas 22 september och avslutas senast 4 oktober.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

De 50 bästa svenskarna i NHL-historien – plats 7 och 8

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Ishockey

Mika Zibanejad

Nicklas Bäckström

Filip Forsberg