Matchen stod och vägde i den sista perioden.

Då avgjorde Bud Holloway – med en riktig fräckis.

– Definitivt karriärens märkligaste, skrattar Skellefteås kanadensiska poängkung.

Många stolar gapade tomma i Skellefteås hemmamatch mot HV71.

HV 71 kom till Västerbotten med tre raka segrar medan Skellefteå kunde se tillbaka på två raka förluster och den sämsta säsongsinledningen på närmare tio år.

Som väntat flög gästerna ut från start.

HV 71 åkte mer skridskor, skapade mer och fick med sig ett tidigt powerplay. När poängkungen Sebastian Wännström gjorde sitt tredje mål den här säsongen efter 6.45 i den första perioden såg det stabilt ut för de regerande mästarna.

Men sedan vaknade Skellefteå – och gick på knock.

Eller nick, kanske man ska säga.

För när Bud Holloway, som varit skadad i inledningen av säsongen, slog till med säsongens första mål – var det efter ett högst oortodoxt nummer.

Skellefteå ledde med 3–2 i början av den tredje perioden när Holloway parkerade framför mål.

”Lär hamna bland bloopers sen”

Mark Katic bar in pucken i offensiv zon och avlossade bössan. Via HV-klubbor gick pucken i en bana över gästernas målvakt Linus Söderström – touchade Holloways visir – och damp ner i mål.

– Jag såg puckbanan och fokuserade bara på en sak: rör inte huvudet eller kroppen. Stå bara still. Det funkade bevisligen, skrattar Bud Holloway efter vad han kallar "karriärens märkligaste mål".

– Det lär hamna bland bloopers sen. Jag fick i alla fall ett fint märke på visiret. Det var bara tur att Katic sköt så löst, annars hade jag väl varit borta med hjärnskakning nu, skojar Holloway.

Därefter föll HV 71 ihop som ett korthus och Tim Söderlund och Linus Lindström kunde sätta både 5–2 och 6–2 inom loppet av en och en halv minut.

Säsongens första hemmaseger gör att Skellefteå klättrar till en sjätteplats i tabellen.